De ce îţi vine să mergi la toaletă atunci când ai emoţii?
Într-o situaţie tipică, atunci când nu te simţi emoţionat, vezica este relaxată pe măsură ce se umple cu urină provenită din rinichi. În acelaşi timp, sfincterul este strâns pentru a nu lăsa urina să curgă, scrie Live Science.
O vezică sănătoasă poate ţine aproximativ jumătate de litru de urină. La umplerea acesteia, vezica trimite un semnal prin coloană până la creier care transmite senzaţia bine cunoscută de toată lumea. Odată ce persoana este pregătită, vezica se contractă, permiţând lichidului să iasă.
Contracţia aceasta apare şi atunci când o persoană are emoţii, cel mai probabil deoarece corpul intră într-o stare de tensiune maximă. Acest răspuns al organismului poate aşadar stimula nevoia de a te elibera.
Mai mult decât atât, conform lui Chi, în această perioadă de tensiune maximă rinichii produc şi mai multă urină.
Mecanismele nu sunt înţelese pe deplin, observându-se doar că, „sub un nivel mai mare de stres, sistemul nervos operează la un nivel mai ridicat de sensibilitate, însemnând că îi ia mai puţin să activeze un reflex”, precizează Alan Wein, profesor de urologie la Penn Medicine at the University of Pennsylvania.
O altă explicaţie, care poate fi complementară este că atunci când eşti emoţionat, muşchii se contractă, „iar unul dintre aceşti muşchi este vezica”, precizează Chi.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un test de urină dezvăluie dacă un diabetic urmează să sufere un declin mental
5 emoţii care ne provoacă boli fizice
Cum ne simţim corpul când experimentăm fiecare emoţie? (FOTO)