Cum reuşeşte creierul să perceapă timpul?

03 09. 2017, 10:00

Diferite părţi ale materiei cenuşii din creier se activează în funcţie de diferitele sarcini şi timpul pe care îl acordăm acestora. De la determinarea perioadei care a mai rămas dintr-un curs sau ritmul unei melodii, anumite zone specializate lucrează pentru a ne ajuta să ne creem o percepţie temporală, informează Popular Science. 

1. Cronometrul

Atunci când creierul primeşte un semnal din mediul în care ne aflăm, zona suplimentară motorie acţionează ca un cronometru. Activitatea sa creşte în funcţie de intensitatea stimulului. 

2. Centrul memoriei

Putem estima cât timp a mai rămas dintr-o anumită activitate fără implicarea memoriei pe termen scurt ce este amplasată în cortexul frontal inferior. De exemplu, pentru a determina perioada în care plânge un copil, zona urmăreşte momentul în care începe sunetul şi momentul în care acesta se termină. Fără acţiunea memoriei, momentul începerii plânsetului ar dispărea din creier după câteva secunde. 

3. Sortarea

Pentru a fi productiv, omul trebuie să recunoască ordinea unei serii. Silabele dintr-un cuvânt sau paşii unui dans, toate se produc în etape. În cadrul studiilor RMN, hipocampusul din creier se activează, ceea ce reprezintă un semnal al activităţii. 

4. Ritmul 

Cerebelul coordonează mişcarea muşchilor, aşadar acesta este implicat în diferite activităţi temporale. În cadrul studiilor, această zonă a creierului s-a activat în momentul în care realizâm anumite activităţi de prezicere a unor perioade, precum ritmul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ai mare grijă de dinţii tăi! Iată un mod surprinzător prin care lipsa dinţilor îţi afectează creierul
 
Ai pierderi de memorie? Ce poţi face pentru a-ţi aminti mai bine lucrurile importante?
 
Îţi este greu să identifici anumite mirosuri? Acest simptom stă la baza unei afecţiuni grave
 
O nouă nuanţă de violet a fost creată. Cum arată „Love Symbol #2”