Pentru a înţelege cu adevărat modul în care creierul uman menţine intelectul uman, cercetătorii ar trebui să cunoască starea fiecăruia dintre cei 86 de miliarde de neuroni şi a 100 de trilioane de interconexiuni, precum şi starea a peste 1.000 de proteine care există la fiecare punct al conexiunilor.
Chiar şi prin aceste analize, spune neurologul Steven Rose, nu am putea ştii cu siguranţă cum au evoluat aceste conexiuni de-a lungul vieţii unei persoane. El susţine că ar fi nevoie de secole de cercetări pentru înţelegerea conexiunilor neuronale de bază.
Desigur, multe persoane au sugerat că mintea umană este similară cu memoria unui computer. Computerele pot stoca informaţii exacte pe o perioadă lungă de timp, în timp ce creierul uman este capabil să creeze informaţii şi amintiri false, care există doar în timpul vieţii omului.
Omul beneficiază de nenumărate avantaje datorită mărimii creierului său. În primul rând, acesta permite oamenilor să trăiască în grupuri. De asemenea, ,,creierul social” permite indivizilor să se concentreze pe susţinerea unei naşteri, pe crearea uneltelor, vânătoare sau exploatarea resurselor. În mod natural, oamenii nu au natural nicio armă pe care să o utilizeze, dar prin munca în grupuri mari şi crearea uneltelor au reuşit să vâneze animale de dimensiuni uriaşe precum mamuţii.
Antropologul Robin Dunbar susţine că oamenii au creierul atât de mare deoarece îi ajută să ţină pasul cu schimbările relaţionale rapide. El sugerând că este necesară o abilitate cognitivă uriaşă pentru a trăi în grupuri sociale mari.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: