De ce nu fierbe apa pe Staţia Spaţială Internaţională?

20 05. 2017, 10:00

Pe Staţia Spaţială Internaţională, fierberea apei este extrem de dificilă, conform IFL Science. Astronauţii de la bordul staţiei au descoperit că apa, chiar dacă ajunge la o temperatură cu 160 de grade Celsius, mai mare decât punctul de fierbere, în spaţiu microgravitaţia păstrează forma lichidă a apei. 

Din motive de siguranţă, astronauţii nu au putut ridica mai mult temperatura pentru a fierbe apa. Lichidul care rămâne în această formă, chiar dacă are o temperatură mai mare decât punctul de fierbere, se numeşte fluid ,,supraîncălzit”. Dacă acesta este expus brusc la o scădere de presiune sau dacă temperatura crescută permite formarea bulelor, ar putea avea loc o explozie. 

Credit: NASA/JPL-Caltech

NASA şi experţii din cadrul Rensselaer Polytechnic Institute nu cunosc încă motivul pentru care apa nu fierbe în spaţiu, dar au propus câteva teorii. Conform lucrării, fenomenul ar putea avea loc din cauza ,,efectului Maragoni”.  Datorită legăturilor puternice de hidrogen, apa prezintă tensiune superficială.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

NASA transmite în timp real imagini cu Pământul de pe Staţia Spaţială Internaţională – LIVE VIDEO
 
Viaţa pe Staţia Spaţială Internaţională
 
„This Is Our Planet” – imaginile care i-au făcut pe astronauţi să afirme „suntem cu toţii o mare familie” (VIDEO)
 
Cosmonauţii ruşi fac experimente cu ardei la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale