Deşi astăzi acest lucru este perceput ca insomnie, până în secolul al XIX-lea oamenii făceau acest lucru intenţionat, notează Daily Mail.
Secole la rând, conform unui istoric, oamenii au folosit perioada din timpul nopţii pentru a efectua treburile casnice, a vizita prietenii sau a face dragoste cu partenerul. Roger Ekirch, de la Universitatea Politehnică din Virginia, susţine că somnul într-o singură perioadă din timpul nopţii este o „invenţie modernă”.
Conform acestuia, ora somnului era undeva la ora 10 seara, după care mulţi se trezeau după aproximativ trei ore, timp în care întreprindeau unele activităţi precum cele descrise mai sus: „un medic din secolul al XVI-lea a spus că sexul era mai bun după primul somn, când oamenii erau mai desfătaţi şi o făceau mai bine”.
De asemenea, se credea că acest regim de somn ajuta la digestie, dacă oamenii se întorceau de la dreapta la stânga atunci când se trezeau în toiul nopţii.
Atunci, insomnia nu era altceva decât imposibilitatea de a adormi în timpul celui primului somn.
Această practică a căzut în dizgraţie odată cu Revoluţia Industrială, unde se credea că prezintă numeroase dezavantaje, din cauza schimbării programului de muncă. De asemenea se credea că acest regim de somn poate aduce „gânduri necurate” tinerilor.
Aşadar, nu se poate vorbi de o tulburare, ci mai degrabă un tipar rămas de atunci, conform acestui istoric.
Dacă acest studiu are o valabilitate mai mare, dincolo de Marea Britanie, rămâne discutabil. Teoria aceasta indică cel puţin faptul că trezitul din somn poate avea o explicaţie naturală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Demonul de pe piept şi alte explicaţii despre paralizia în somn
Cinci mituri despre somn, contrazise de ştiinţă
De ce unii oameni vorbesc în somn?