De ce multe popoare antice, inclusiv egiptenii, îşi îngropau morţii în oale?
Multe popoare antice, inclusiv egiptenii, îşi îngropau morţii în oale din ceramică sau în urne. Despre această practică funerară se credea că era numai în cadrul oamenilor cu o situaţie materială precară, fiind întâlnită în cea mai mare parte la nou-născuţi sau copii.
Conform unui nou studiu realizat de arheologul Ronika Power şi egiptologul Yann Tristan, de la Universitatea Macquarie din Sydney, care a cuprins analizarea a 46 de situri arheologice, multe dintre ele lângă Nil şi datând din 3000 până în 1650 î.e.n., această practică era mai extinsă.
Puţin peste jumătate dintre aceste situri conţineau rămăşiţe ale adulţilor. Pentru copii, mormintele de acest fel erau mai puţine decât se aştepta. Dintre 746 de copii, nou-născuţi şi fetuşi, 338 era îngropaţi în sicrie de lemn (material foarte rar şi scump în Egipt) şi doar 329 erau îngropaţi în oale. Restul erau în coşuri sau în câteva cazuri, în recipiente realizate din calcar sau stuf.
În mormântul unui guvernator, se găsea un nou-născut înmormântat într-o oală conţinând mărgele învelite în aur. Altele conţineau un număr mare de mărgele din aur, fildeş, îmbrăcăminte sau obiecte din ceramică. Corpurile erau ori plasate direct în urne, sau câteodată oalele erau tăiate pentru a încăpea persoana decedată.
Cercetătorii sunt părere că practica avea un anumit sens: vasele goale simbolizau pântecul, deci probabil au fost folosite pentru a reprezenta renaşterea în viaţa de apoi.
Sursa: Science News
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cultul morţilor în secolul XXI: cimitirul virtual