Arheologii au căutat dovezi ale primelor atestări ale relaţiei dintre om şi animal. Aceasta s-a dezvoltat ca o ramură a evoluţiei umane, după cum afirmă Greger Larson, director al Universităţii Oxford ce desfăşoară un studiu la nivel internaţional pentru a determina originile câinilor.
Oamenii care deţin animale de companie au mult timp liber şi un statut financiar bun, afirmă acesta. Animalele de companie sunt ţinute pentru plăcere, acestea fiind îmblânzite şi domesticite. Animalele domesticite sunt deţinute de oameni fie pentru a servi drept hrană sau pentru simpla plăcere. Aşadar nu toate animalele domesticite sunt animale de companie, deşi ar putea.
Un lucru este sigur: ,,Ştim că primul animal domesticit a fost câinele,” a declarat Larson, ceea ce înseamnă că aceştia erau îmblânziţi şi utilizaţi în muncile casnice ori pentru blana sau carnea lor. Însă este încă neclar dacă câinii au fost primele animale de companie, afirmă larson.
Povestea demosticirii nu reprezintă un progres linear de la sălbatic la domestic, de fapt reprezintă rolul pe care diferite animale l-au avut în cadrul societăţii de-a lungul secolelor.. ,,Acest lucru a existat continuu. Să întrebi când a apărut primul animal de companie este ca şi cum ai întreba când a început viaţa,” declară Larson.
Oamenii au deţinut puii de animal doar pentru amuzament, însă după ce puii au crescut au fost fie duşi înapoi în sălbăticie sau mâncaţi.
În cadrul unui studiu publicat de Univeristatea din Main, în 2011, a fost descoperit că animalele de companie precum câinii erau deseori înmulţiţi şi mâncaţi ocazional.de către oamenii care au trăit în zona Texas-ului de astăzi, acum 9.400 de ani.
Dovada a fost un os de câine descoperit în fecalele umane. Fragmentul de os reprezintă prima atestare a existenţei câinilor din Noua Lume, deşi Dennis Standford, arheolog şi director al Muzeului Naţional de Istorie Naturală Smithsonian, a descoperit împreună cu colegii săi oase de câine care au fost datate ca fiind de acum 11.000 de ani.
Larson, împreună cu colegii săi, au publicat dovezi ale celor două etape în care au fost domesticiţi câinii, prima în Europa acum 16.000 de ani şi a doua în Asia, acum 14.000 de ani.
Însă aceştia ar fi putut fi domesticiţi mult mai devreme. Un cercetător care a participat în cadrul proiectului lui Larson a publicat date privind descoperirea unui craniu canin de acum 32.000 de ani.
Echipa lui Larson a colectat aproximativ 1.500 de mostre de la rămăşiţele câinilor şi lupilor antici. Fapt ce i-ar putea ajuta pe cercetători să determine momentul în care câinele a devenit ,,cel mai bun prieten al omului”.
Câinii şi pisicile au fost îngropate împreună cu oamenii acum 12.000 de ani, însă motivul nu este clar, afirmă Larson. În timpurile străvechi, câinii erau îngropaţi alături de bunuri materiale, însă motivul pentru un astfel de tratament este încă necunoscut.
Romanii ţineau câini mici sub formă de jucării acum 2.000 de ani, aceştia neavând o utilitate anume. Acum câteva sute de ani, regalitatea din Europa a început să poarte anumite articole vestimentare care aveau un buzunar special pentru a transporta câinii de dimensiuni mici
Sursa: Smithsonian Magazine
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: