De ce nu există oameni cu ochi de culoare galbenă sau portocalie?
În lumea animală, există numeroase exemplare ale căror ochi surprind prin frumuseţea culorii. De exemplu, unele bufniţe au ochii de culoare galbenă, iar unele pisici sălbatice au ochii portocalii. Aceste culori nu apar, în mod natural, în cazul oamenilor, însă de ce?
Atunci când facem referire la culoarea ochilor, ne raportăm, de fapt, la culoarea acelui muşchi al ochiului cunoscut sub denumirea de ,,iris”. Astfel, dacă acesta conţine melanină în cantităţi mai mari, vom avea ochii căprui, iar cu cât cantitatea acestuia este mai mică, vom avea ochii verzi sau albaştri.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul animalelor. ,,Portocaliul este, de fapt, culoarea chihlimbarului. Auriul este o variaţie a maroniului. Toate acestea sunt diversificări ale unei linii de culori care începe cu maro şi continuă cu portocaliu, verde şi albastru”, susţine Dr. Mark Fromer, oftalmolog la Spitalul Lenox Hill din New York.
Cu câteva excepţii, cum ar fi cel al broaştei de copac cu ochi roşii, culoarea roşie nu este inclusă, în mod normal, în linia de culori de care vorbeşte Dr. Fromer. Pe de altă parte, speciastul american spune că oamenii asociază greşit această culoare cu cea a ochilor persoanelor afectate de albinism, deoarece, în cazul acestora, irisurile nu conţin pigment, iar ceea ce vedem sunt de fapt vasele de sânge care irigă acele zone ale ochilor.
În ceea ce priveşte ochii de culoare violetă pe care îi avea actriţa de origine britanică Elizabeth Taylor (1932-2011), medicul newyorkez spune că nu a auzit sau a văzut aşa ceva până acum. Cu toate acestea, specialistul susţine că există posibilitatea ca artista să fi avut irisurile de culoare albastră şi, în acelaşi timp, acestea să fi fost puternic vascularizate. Cele două culori, cea albastră şi cea roşie, dădeau împreună senzaţia de culoare violetă.
Mark Fromer mai spune că ochii oamenilor pot avea nuanţe diferite în funcţie de starea vremii. Astfel dacă este o zi însorită, culoarea ochilor pare mai puţin intensă, pentru că pupilele se contractă, irisul se dilată, iar pigmentul din interiorul său este mult mai răspândit decât în mod normal. Pe de altă parte, atunci când lumina naturală nu este foarte puternică, ochii noştri au o culoare mai intensă, deoarece pupilele se dilată pentru a capta mai multă lumină, irisul se contractă, iar pigmentul se concentrează într-o zonă mult mai mică.
Medicul american a adăugat că posibilitatea ca oamenii să aibă ochi de culori asemănătoare cu cele ,,exotice” ale animalelor este foarte mică. ,,Pentru a putea vedea astfel de nuanţe, ar trebui să existe copii rezultaţi din indivizi cu ochi de culori extrem de rare. Acest lucru este, bineînţeles, foarte puţin probabil”, a menţionat Dr. Mark Fromer.
Sursa: livescience.com
Vă mai recomandăm şi: Putem albi din cauza stresului?