De ce apare erecţia sfârcurilor?
De asemenea, au afirmat că există un alt tip de neuron al cărui singur scop este să creeze efectul de ,,piele de găină”.
Ambele funcţii sunt în mod normal involuntare, apar atunci când ne este frică sau frig. Precum alte procese automat, acestea sunt controlate de sistemul nervos simpatic, care veghează şi regularizează funcţiile inconştiente ale corpului uman. Într-un studiu recent, la care a partcipat şi cercetătorul Alessandro Furlan, s-a dezvăluit faptul că sistemul nervos simpatic este alcătuit din diferite tipuri de neuroni care reglează anumite funcţii ale corpului.
Pentru a demara investigaţia, cercetătorii au examinat profilul genetic al neuronilor extraşi din puii de cobai, astfel experţii au descoperit că în această perioadă celulele devin specializate în anumite funcţii specifice.
În timpul experimentului, autorii studiului au descoperit că muşchiul erector al sfârcului se dezvoltă în timpul primelor trei zile ale vieţii cobaiului, precum şi muşchii care generează ,,pielea de găină”. După ce aceşti muşchi se formează, unii neuroni încep să se diferenţieze în tipuri mult mai specializate. De exemplu, la cinci zile de la naşterea cobaiului apare un tip de celulă nervoasă numită neuronul NA2, acesta îndeplinind funcţia de erecţie a sfârcurilor, în timp ce neuronii NA2-5 sunt conectaţi de funcţia de erecţie a muşchiului neted.
,,Am demonstrat că sistemul simpatic este alcătuit din mai multe tipuri de neuroni care reglează funcţii specifice ale corpului,” a explicat coautorul studiului Alessandro Furlan.
Sursa: IFL Science
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: