A existat, cu adevărat, Unchiul Sam?
Cea mai populară teorie referitoare la identitatea Unchiului Sam îl are ca protagonist pe Samuel Wilson, un producător de produse din carne ce furniza alimente armatei americane în timpul Războiului din 1812. Conform zvonurilor din acea perioadă, newyorkezul avea marcate pe ambalajele butoaielor pe care le vindea iniţialele ,,E.A.-U.S.”, ,,U.S.” fiind abrevierea cuvintelor ,,United States”. Muncitorii glumeau pe seama acestor iniţiale şi le atribuiau numelui ,,Uncle Sam”, iar soldaţii au preluat această idee şi au făcut-o celebră, motiv pentru care şi noi o cunoaştem astăzi în această formă.
Povestea Unchiului Sam a fost popularizată pentru prima dată în anul 1830, într-un articol din New York Gazette. În 1961, Congresul SUA a dat o rezoluţie prin care îi atribuia preşedintelui Wilson statutul de ,,strămoş al simbolului naţional al Americii, Unciul Sam”.
Există cercetători care pun la îndoială legenda lui Uncle Sam şi susţin că aceasta a fost cu totul alta. De exemplu, istoricul Donald R. Hickey spune că a descoperit o referire la Unchiul Sam în jurnalul unui marinar american din 1810, ceea ce ar însemna că porecla datează de dinainte de Războiul din 1812.
Primele reprezentări ale Unchiului Sam au fost publicate începând din anii 1830, însă ele au devenit populare de-abia în anii 1870, când caricaturistul Thomas Nast a început să îşi realizeze portrete, asociindu-şi imaginea cu cea a celebrului personaj.
Figura lui Uncle Sam a devenit simbol naţional odată cu apariţia, în 1916, a autoportretului lui James Montgomery Flagg. Această imagine a folosită ulterior în celebrul poster de recrutare pe care era inscripţionat ,,I want you for U.S. Army” (,,Te vreau în Armata Americană!”).
Foto:digitalpostercollection.com
Sursa: history.com
Vă mai recomandăm şi: Primii români care au emigrat în SUA. În urmă cu peste 100 de ani treceau prin Ellis Island – GALERIE FOTO
Ce citeşte Barack Obama? Surprizele de pe lista lui de lectură