De ce oamenii simt nevoia de a trăi halucinaţii? FOTO

25 06. 2016, 08:37

Dar de ce oamenii apelează la droguri psihedelice, cum ar fi LSD şi psilocibina, care produc stări modificate de conştiinţă este mai greu de explicat. Nu există motive evidente de ce simptomele de otrăvire sau boală pot fi atractive. Şi totuşi, oamenii sunt dispuşi să plătească bani pentru aceste experienţe, dar de ce?

Un răspuns este faptul că drogul pot oferi scurte experienţe transcedentale şi religioase, care au jucat un rol important în evoluţia umană. Logica din spatele acestei idei devine mai clară atunci când ne uităm la modul în care cultura umană a fost modelată de idei religioase, precizează iflscience.com.

De ceva timp, antropologii au susţinut că oamenii religioşi sunt mai cooperanţi decât cei nereligioşi. În cazul grupurilor mici, efectul religiei este neglijabil sau chiar negativ. Cu toate acestea, pe măsură ce dimensiunea grupului creşte, se pare că religia joacă un rol tot mai important în crearea legăturilor între străini.

De ce religia îi face pe oameni mai cooperanţi? Convingerea că o entitate morală, invizibilă, te urmăreşte mereu nu-ţi prea permite să te gândeşti prea mult la câştigul personal, ci te face mai tolerant şi cooperant. Acest efect este destul de puternic.

”Cercetările arată că ceva atât de banal ca o imagine a unor ochi pe o cutie este suficient ca să-i facă pe oameni să plătească de trei ori mai mult pentru băuturile lor”, spune James Carney, cercetător psiholog la Universitatea Lancaster.

Prin simularea efectelor transcendenţei religioase, drogurile psihedelice vor imita anumite stări de spirit, care au jucat un rol important în procesul evoluţionar, făcând posibilă cooperarea umană şi cu ea un număr mai mare de urmaşi care au supravieţuit.

O explicaţie este că drogurile psihedelice ar putea juca un rol pozitiv în îmbunătăţirea perspectivelor mentale.

”Există deja rezultate promiţătoare în ceea ce priveşte efectele psihedelice asupra deprimării şi bolnavilor în stadiile terminale”, afirmă James Carney, cercetător psiholog de la Universitatea Lancaster.

 Aceste rezultate nu sunt o garanţie că vor fi eficiente pentru toată lumea, dar în acelaşi timp există şansa ca o parte a populaţiei să simtă  efectul pozitiv al drogurilor psihedelice.

”Interzicerea drogurilor psihedelice poate fi contraproductivă. La fel cum interzicerea activităţii sexuale nu opreşte dorinţa sexuală, scoaterea în afara legii a drogurilor psihedelice nu va putea opri nevoia înnăscută de experienţe transcendente”, afirmă James Carney, cercetător psiholog de la Universitatea Lancaster.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole: 

Ce se întâmplă cu creierele celor care cred în Dumnezeu?
 
Sunt oamenii programaţi să creadă în Dumnezeu? VIDEO
 
Iată cum drogurile distrug structura creierului – VIDEO
 
Opiaceele şi riscul care vine la pachet cu ameliorarea durerii. ”Aceste date ne arată o nouă tendinţă PERICULOASĂ”