O carte recentă pretinde, însă, că această onoare ar trebui să revină unei regiuni învecinate.
Scriitorii din domeniul gastronomiei, Clara şi Gigi Padovani, spun că ei au găsit dovezi care atestă că tiramisu – o combinaţie între pişcoturi, smântână, cafea şi mascarpone – a fost născocit în Friuli-Venezia Giulia, cu aproape 70 de ani în urmă.
Ei au găsit reţete din anii 1950, care vorbesc despre un desert numit „tirime su”, produs de un chef pe nume Mario Cosolo din satul San Canzian D’Isonzo, de lângă frontiera cu Slovenia. Ei au descoperit şi o reţetă de „tirimu su”, servit într-un local din localitatea Tolmezzo, în apropierea graniţei austriece, în 1959.
Cei doi îşi documentează cercetările, care au cuprins interviuri şi studierea arhivelor culinare, în noua lor carte „Tiramisu – istorie, curiozităţi şi interpretări pentru cel mai îndrăgit desert al Italiei”. Un succes mondial, tiramisu este al cincilea cuvânt italian cel mai recunoscut de persoanele care nu vorbesc italiana, după pizza, spaghetti, espresso şi mozzarella.
Sursa: Rador