De unde au provenit cei mai mulţi sclavi trimişi în SUA, Brazilia şi Caraibe?
Dintre aceştia 10,6 milioane au supravieţuit ”călătoriei” peste Atlantic. Descendenţii acestor africani înrobiţi constituie, acum, un segment considerabil al populaţiei din SUA, Brazilia şi din multe insule din Caraibe.
Prin ample sesiuni de cercetări, oamenii de ştiinţă au fost capabili să facă anumite presupuneri cu privire la originea celor mai mulţi dintre sclavii aduşi Lumea Nouă.
Sclavii aduşi în Statele Unite ale Americii au reprezentat circa 3,6 la sută din numărul total de africani transportaţi către Lumea Nouă, aproximativ 388.000 de persoane.
Numărul lor este considerabil mai mic decât numărul celor transportaţi la coloniile din Caraibe, unde numai în Jamaica au fost duşi mai mult de 1,2 milioane de africani sau în Brazilia unde au fost duşi circa 4,8 milioane de oameni.
Dintre africanii care au ajuns în Statele Unite, aproape jumatate au venit din două regiuni principale. O zonă cheie este Senegambia (zona care cuprinde râurile Senegal şi Gambia şi pământul între ele) sau teritoriul Senegalului de astăzi, Gambiei, Guineii-Bissau şi Mali. A doua zonă este cea din vestul Africii centrale, inclusiv a ceea ce este acum Angola, Congo, Republica Democrată Congo şi Gabon.
Râul Gambia a fost o cale navigabilă importantă pentru comerţul cu sclavi. Aproximativ unul din fiecare şase sclavi din Africa de Vest a venit din această zonă.
Pe lângă acestea, aproape 50 la sută din numărul total de africani înrobiţi în Statele Unite ale Americii vin din următoarele două regiuni: un număr considerabil de sclavi aveau originile lor pe aşa-numita Coastă de Aur sau „Slave Coast”, care este acum în Africa de Vest, în Ghana, învecinată cu Coasta de Windward, acum Coasta de Fildeş. Alţii îşi aveau originea în Golful Biafra (astăzi estul Nigeriei şi Camerun).
O zonă de pe coasta de vest a Africii a fost un centru de operaţiuni ample care se ocupă de sclavi.
Sursa: History
Vă recomandăm şi aceste articole: