Când a avut loc prima răscoală din istorie?
Se consideră că prima răscoală din istorie, atestată documentar, este cea a muncitorilor care lucrau la construirea necropolei regale de la Deir el-Medina, în secolul al XII-lea î.Hr. Evenimentul se explică prin prisma faptului că, deşi sclavii erau folosiţi în număr foarte mare la construirea piramidelor, exista, de asemena, forţă de muncă plătită, care, uneori, nu era mulţumită de condiţiile în care îşi desfăşura activitatea.
În timpul domniei faraonului Ramses al III-lea (1186-1155 î.Hr.), muncitorii de pe şantierele de construcţie deveniseră din ce în ce mai nemulţumiţi de raţia zilnică de hrană care le era atribuită. La un moment dat, ei au decis să îşi întrerupă activitatea, declanşând ceea ce este cunoscută în istorie ca fiind prima manifestaţie colectivă de protest.
În momentul de faţă, este cunoscut un singur document în care este menţionat acest eveniment. Pe coala de papirus, veche de peste 3000 de ani, stă scris: „Foamea şi setea ne-au îndemnat să acţionăm astfel”.
După negocieri purtate cu autorităţile locale, protestatarii au obţinut un salariu mai mare. Atitudinea conducătorilor egipteni pare, astfel, neobişnuită, deoarece opinia generală de astăzi este obişnuită să creadă că faraonul era un lider extrem de sever cu supuşii săi.
Sursa: historyextra.com
Vă mai recomandăm şi: Fosila care a uimit lumea ştiinţifică. Cercetătorii spun că ar putea fi ”veriga lipsă” – FOTO
Artă în munţi. Un bărbat desenează pe zăpadă cu TĂLPILE – VIDEO