De-a lungul timpului, au circulat numeroase legende cu victime care au fost supuse decapitării. Pe parcursul acestor poveşti sunt descrise momente în care cei executaţi par să clipească sau chiar să vorbească, la câteva secunde după ce au fost ucişi.
Un astfel de episod se presupune că s-a întâmplat în timpul Marii Revoluţii Franceze. Martorii care asistaseră la nenumăratele execuţii ale nobililor relatau că, atunci când asasina Charlotte Corday a fost decapitată, pe chipul ei se putea vedea dezgustul faţă de călăul care i-a adus moartea.
În 1989, un veteran al armatei americane relata că şi-a văzut prietenul decapitat în timpul unui accident rutier. Conform declaraţiei fostului militar, chipul celui ucis exprimase succesiv sentimente de şoc, teroare şi durere, înainte ca ochii celui ucis să se îndrepte, în cele din urmă, către trupul sfâşiat.
Oamenii de ştiinţă au studiat în detaliu acest fenomen şi au ajuns la concluzia că victimele decapitărilor nu pot reflecta emoţiile descrise în relatările martorilor. Motivul îl reprezintă faptul că, în momentul decapitării, creierul pierde foarte rapid sânge şi oxigen, iar cel rănit intră în comă şi, mai apoi, se stinge din viaţă.
Noi cercetări efectuate pe animale, par, însă, să dea dreptate martorilor care povestesc despre figurile celor decapitaţi. Astfel, în anul 2011, o echipă de cercetători olandezi a folosit tehnica electrocencefalografiei pentru a studia creierele şoarecilor supuşi decapitării. Rezultatele experimentelor au demonstrat continuitatea activităţii electrice în creierele rozătoarelor, timp de patru secunde. Prin urmare, deşi au fost decapitaţi, şoarecii rămâneau conştienţi pentru puţină vreme. Studii anterioare au arătat că în cazul unor mamifere de mici dimensiuni, această perioadă de timp poate fi şi mai mare.
Conform opiniilor oamenilor de ştiinţă, martorii care au asistat la decapitări umane au văzut doar reacţiile reflexe ale figurilor celor ucişi. În mod concret, astfel de procese au loc atunci când la nivelul creierului sunt acţionaţi nervii din aşa-numitul sistem extrapiramidal, considerat responsabil de producerea expresiilor faciale.
Sursa: livescience.com
Vă mai recomandăm şi: Ce se întâmplă în timpul unui sărut?
Una dintre cele mai fascinante mine de sare din întreaga lume. Are şi o biserică neobişnuită – FOTO
Implanturile LED care te salvează de durere. Calmantele devin istorie – VIDEO