De ce transpirăm? Ce poate determina transpiraţia excesivă?

01 01. 2016, 12:00
În primul rând, genul joacă un rol important. Femeile au mai multe glande sudoripare, dar transpiră mai puţin decât bărbaţii. Sau există pur şi simpu oameni care transpiră mai mult şi alţii mai puţin. De ce? O persoană căreia îi este impropriu să transpire, va face acelaşi volum de muncă ca altă persoană  căreia îi este propriu să transpire mai mult, doar că asimilarea oxigenului va fi la un nivel mai avansat şi, deci, va începe mai devreme să transpire pe când cea de pe urmă va transpira mai mult pe toată durata lucrului. 
 
Un alt factor care poate afecta nivelul nostru de transpiraţie este modul în care ne consumă băuturile preferate: cafeaua şi alcoolul. Cafeaua te face, de fapt, să transpiri mai puţin, datorită efectului său diuretic, dar transpiraţia în cantităţi mai mici şi faptul că vei fi deshidratat nu este chiar combinaţia ideală. Deci, asiguraţi-vă, că o să beţi multă apă, dacă ai de gând să transpiri la sala de sport sau dacă îţi planifici să petreci timpului în afara într-o zi fierbinte.
 
 
Alcoolul, însă, te poate face să transpiri mai mult. Explicaţie este că alcoolul creşte ritmul cardiac şi dilatează vasele de sânge din piele. Acest lucru duce la o creştere a temperaturii corpului şi apoi la o transpiraţie abundentă.  
 
Iar în cazul în care nici-un semn din cele menţionate mai sus nu se aplică, unii oameni tot transpiră mult. Faptul că transpiraţia este excesivă ar putea fi un semn al unei boli. Termenul cunoscut al transpiraţiei excesive este hiperhidroza. Şi ea există de două tipuri: hiperhidroza focală primară şi hiperhidroza  generală secundară.
 
Hiperhidroza generală secundară este transpiraţie excesivă cauzată de o condiţie medicală, sau un efect secundar de la anumite medicamente.  Hiperhidroză focală primară este transpiraţia excesivă care nu este cauzată de factori externi. Când este vorba de aceşti pacienţi, unele zone ale corpului sunt afectate mai mult decât altele. Zonele care  sunt afectate în acest caz sunt: mâinile, picioarele, axilele şi capul. 
 
Sursa: Science Alert