De ce râurile au delte?

23 12. 2015, 08:36
Când doua forţe mari se întâlnesc – pământul şi marea, ceva special trebuie să se întâmple. Şi sunt câteva scenarii posibile:
nivelului mării ar putea să se ridice deasupra nivelului pământului sau, în cazul în care terenul este afectat de eroziune severă, se poate scufunda sub nivelul existent al mării. O altă opţiune este ca nivelului mării să scadă mai jos de nivelul pământului sau terenul în sine este construit sau ridicat, datorită anumitor considerente, deasupra nivelului mării.
 
Pare destul de simplu până la momentul când în joc intră şi râurile. În timpul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 120.000 de ani, nivelul mării a scăzut cu aproximativ 120 de metri. Acest lucru a provocat adâncirea râurilor în văi şi în coastele de gheaţă, pentru a comunica astfel cu marea, al cărei nivel coboară. Acest lucru este explicat în video-ul de mai jos.
 
 
Acest lucru s-a întâmplat până acum aproximativ 18.000 de ani, când tot ce era îngheţat a început să se topească, iar acest lucru a determinat creşterea semnificativă a nivelului mării şi umplerea acestor deformaţiuni ale structurii solului cu apă. Iar sedimentele şi alte particule de sol se pot aduna şi forma noi insuliţe de pământ, care solidificându-se perturbă uniformitatea apelor şi creează noi întinderi de sol, formând astfel deltele.
 
 
Dar nivelului mării nu este fix pentru mii de ani – acesta se schimbă în permanenţă, iar acest lucru a favorizat formarea diferitor interacţiuni între pământ şi mare, terenuri şi râuri şi râuri şi mare. În urmă cu aproximativ 7000 ani, încălzirea care a declanşat topirea gheţarilor a încetinit, iar nivelul mării s-a oprit din creştere. Acest lucru a permis unor coaste să câştige teren înapoi.
 
Când terenurile şi gurile fluviale sunt din nou expuse apare ceva fascinant, pentru a crea acest sistem complex, – căi de infiltrare a apei numite delte, care direcţionează încet drumul spre mări sau ocean. 
 
Sursa: Science Alert