Ce este celuloza?
Aproape toate plantele verzi îşi produc celuloza pentru uz personal. Aceasta este formată din aceleaşi elemente chimice ca şi zahărul, adică hidrogen, carbon şi oxigen. Aceste materiale se găsesc şi în apă şi aer. Zahărul care se formează pe frunze este dizolvat în seva plantelor şi se infiltrează prin corpul plantei.
Majoritatea zahărului dintr-o plantă acţionează acolo unde are loc o creştere sau regenerare a acesteia, iar o parte din zahăr se transformă în celuloză. Planta foloseşte celuloza pentru a construi pereţii unor noi celule.
Celuloza este unul dintre acele produse naturale pe care omul nu îl poate replica în laborator. Însă, desigur, omul poate da celulozei multe utilizări. Poate obţine celuloză din plante abia după ce aceasta moare, iar toată umiditatea sa este evaporată.
De exemplu, bumbacul crud este una dintre cele mai pure forme ale celulozei din natură, iar omul îi foloseşte fibrele pentru îmbrăcăminte.
Celuloza formează o mare parte din mâncăruri precum salata verde, ţelina şi tărâţele. Omul nu poate digera celuloza. Totuşi, ea are un rol important prin faptul că furnizează o cantitate importantă de furaj. Caprele, cămilele şi alte animale ce au o anumită bacterie în organism, pot digera celuloza cu ajutorul acelui organism.
Celuloza este un material crud valoros, folosit de oameni şi pentru a crea o varietate de produse interesante şi folositoare. Bumbacul conţine celuloză în proporţie de 99.8%.
Acesta este, probabil, cel mai remarcabil exemplu privind ceea ce omul poate face cu fibrele de celuloză. Atunci când bumbacul este tratat cu un amestec de acid azotic şi sulfuric, obţinem un explozibil.
Celuloza tratată chimic derivă într-o seamă de alte produse. Unele dintre ele sunt baze pentru filme fotografice, înlocuitori pentru lac, fibre precum vâscoza pentru ţesut, celofan şi alte obiecte din plastic. Celuloza poate fi folosită şi în fabricarea hârtiei.