Ratonii îşi spală hrana?
În anii 1920, dacă spuneai raton se înţelegea că te referi la studenţii care poartă haine din blană de raton. Dacă îţi permiteai aşa ceva erai foarte la modă. În ziua de astăzi, ratonii sunt încă vânaţi pentru blană şi carne, dar şi-au pierdut din popularitate, spre bucuria lor. De altfel, ratonii sunt consideraţi nişte mici soldăţei care au foarte puţini inamici. Când sunt prinşi de tineri, devin nişte animale de companie adorabile. Numele de raton vine din indiană.
Ratoni se găsesc din sudul Canadei şi până în Panama. Au între 64 şi 89 de centimetri lungime şi cântăresc până la 11 kilograme. Aceste mamifere trăiesc în zone unde există apă şi păduri dese. Se hrănesc cu peşti, broaşte şi insecte, pe care le vânează noaptea. De asemenea, mănâncă nuci, alune şi fructe. Îşi fac cuiburi în scorburi de copaci, unde şi dau naştere la pui. Femela dă naştere la 4-5 pui, o dată pe an. Puii se dezvoltă rapid şi iau viaţa pe cont propriu.
Dacă o familie de ratoni trebuie să se mute, femela transportă puii pe rând, unul câte unul, la noul cuib. Ratonii îşi spală mâncarea? Ei bine, o spală doar din când în când. Cei mai mulţi adoră să-şi spele hrana şi au existat cazuri de ratoni care au refuzat hrana pentru că nu au găsit apă în zonă unde să o poată spăla. Nu-şi spală mâncarea pentru a fi mai curată, în condiţiile în care apa este, de multe ori, mai murdară decât hrana în sine. O spală doar pentru că adorul mirosul hranei udate.