De ce ne este sete?
Dacă corpul uman nu are nimic de băut timp de 3 săptămâni, va muri. Corpul nostru are nevoie de apă constant şi trebuie aprovizionat – şi, totuşi, între 50 şi 60 la sută din greutatea noastră este apa. În cursul unei zile, un adult pierde aproximativ două treimi dintr-un litru de apă prin transpiraţie şi secretă un litru de apă pentru a scăpa de deşeurile din corp. Pe de altă parte, chiar dacă bem sau nu apă, corpul nostru se aprovizionează cu ea. Atunci când corpul digeră alimente, se obţine aproape o treime dintr-un litru de lichid din mâncare. Dar acest proces de pierdere sau de a obţine apa nu este suficient pentru a menţine organismul echilibrat.
Setea este semnalul corpului că are nevoie de apă. Faptul că avem gâtul sau gură uscată nu înseamnă că ne este sete. Acest lucru poate fi cauzat de nervozitate, exerciţii fizice sau doar o încetinire a fluxului de salivă. Este posibil să facem saliva să curgă din nou, cu puţină zeamă de lămâie, dar acest lucru nu ne va potoli setea. De fapt, saliva poate curge liber, stomacul, vasele de sânge sau vezica să fie pline de apă şi tot să ne fie sete.
Setea este cauzată de o modificare a conţinutului de sare din sângele nostru. Există o anumită cantitate de apă şi sare în corpul nostru. Când acest lucru se schimbă prin a avea sare mai multă în raport cu apa din sânge, setea îşi face apariţia.
În creierul nostru există un „centru de sete” care răspunde la cantitatea de sare din sânge. Atunci când are loc o schimbare, el trimite mesaje în partea din spate a gâtului, de unde se trimit înapoi mesaje către creier, iar această combinaţie de „mesaje” ne face să ne fie sete.