Cât de frumoasă era, de fapt, Anne Boleyn „regina blestemată” a Angliei?
Printre aceste numeroase speculaţii şi zvonuri care o înconjoară pe „regina blestemată”, probabil că unul dintre cele mai bizare este acela că ea ar fi avut şase degete la una dintre mâini.
Este posibil ca această poveste să-şi fi avut rădăcinile în cartea propagandistului catolic Nicholas Sander. În scrierile sale, realizate la câteva decenii după moartea lui Anne Boleyn, Sander nota că regina avea un dinte crescut greşit sub buza de sus „şi la mâna dreaptă şase degete”. El susţinea, totodată, că Boleyn avea un chist inestetic pe gât pe care încerca să îl ascundă purtând veşminte şi bijuterii care îi ascundeau această parte a corpului.
Descrierea făcută de Sander a fost de multe ori pusă la îndoială. Sander nu o văzuse niciodată pe Anne Boleyn în persoană şi criticii săi adăugau că era puţin probabil ca o femeie atât de urâtă să îi capteze atenţia regelui Henry al VIII-lea.
În plus, Sander avea o vendetă personală împotriva fiicei lui Boleyn, Regina Elizabeta I, ale cărei politici religioase îl făcuseră să ajungă în exil.
În epoca medievală, aluniţele şi alte imperfecţiuni ale corpului erau de multe ori văzute ca semne ale vrăjitoriei, deci este posibil ca Sander să o descrie astfel de Anne Boleyn pentru a o denigra atât pe ea, cât şi pe fiica ei.
Există puţine picturi care o înfăţişează pe Boleyn şi pot fi considerate credibile, iar în acestea nu apare nicio dovadă care să susţină descrierea lui. Persoanele care au întâlnit-o pe regină au descris-o ca fiind „destul de frumoasă” sau „frumoasă”, dar niciuna nu a vorbit despre degetul său în plus, nici chiar duşmanii ei.
George Wyatt, un biograf care a discutat cu cei aflaţi în serviciul lui Boleyn, a notat că regina ar fi avut câteva aluniţe şi o unghie în plus la degetul mic de la mâna dreaptă, dar nu un deget în plus. Aceste afirmaţii au fost întâlnite în secolul 19, atunci când un medic a exhumat presupusul corp neînsufleţit al lui Anne Boleyn. Nici atunci nu a fost descoperit un deget în plus.
Sursă: History.com