De ce merge excelent friptura cu un pahar de vin roşu?
Experţii spun că totul este legat de componentele vinului şi de procesul de fermentare al acestuia. Importante sunt şi substanţele din carnea roşie şi din peşte.
Friptura merge excelent cu un pahar de vin roşu graţie taninurilor, compuşi vegetali cu o structură chimică complexă, care au capacitatea de a face gustul grăsimii din carne mai puţin pregnant.
Grăsimea reduce, la rândul său, astringenţa vinului, lucru care favorizează eliberarea aromelor fructate ale băuturii. Dacă presari puţină sare sau puţin piper pe friptură, acest efect este accentuat.
Taninurile se găsesc în coaja fructelor, în frunze şi în lemn. Vinul roşu este fermentat, de regulă, în coajă, cu tot cu sâmburi, şi apoi este depozitat pe parcursul procesului de fermentare în butoaie de lemn. Astfel, nivelul taninurilor creşte.
Spre comparaţie, vinul alb este mai accid şi reduce mirosul fructelor de mare sau al peştelui.