Cum cresc copacii?

21 02. 2015, 00:00

Un copac creşte în întălţime şi grosime, lungindu-şi lăstarii şi vârfurile crengilor. La capătul crengilor, mugurii marginali adaugă, încontinuu, noi celule. Între timp, crengile, lăstarii şi trunchiul se dezvoltă.

Cei mai mulţi copaci au o secţiune numită cambiu, un strat de celule care cresc în diametru.

Apa şi alte materiale dizolvate călătoresc în sus de la rădăcini înspre frunze, prin straturile de lemn din cambiu. Această parte a trunchiului se numeşte alburn. Un alt şanţ trimite înapoi hrana plantei de la frunze către profunzimea trunchiului.
Pe măsură ce copacul creşte, alburnul vechi se înăspreşte şi pierde legătura cu frunzele. Apoi, doar depune apă şi, la final, devine lemn de duramen tare.

În fiecare an, stratul de cambiu dintre alburn şi coaja interioară adaugă lemnului vechi un strat nou de celule. Fiecare strat formează un inel şi, numărând inelele, putem să aflăm vârsta unui copac.


În timp ce cambiul ajută ca trunchiul şi frunzele copacului să crească, frunzele produc o hrană care construieşte straturile copacului.

Folosind energie de la soare, materia colorată a copacului din frunze (clorofila) scoate dioxidul de carbon din aer, îl combină cu apa şi mineralele dizolvate şi formează zaharuri.