Dar ce legătură are asta cu mâncarea? Noi ne hrănim pentru a avea energie, iar energia din mâncare se măsoară în calorii.
Atunci când hrana este asimilată de metabolism – adică este folosită – pentru că se combină cu oxigenul din celulele corpului, ele elimină calorii (energie).
Atunci când se măsoară valoarea energetică a mâncării, noi folosim caloria „uriaşă” sau kilocaloria, care este egală cu 1.000 de calorii.
Pe măsură ce „se arde”, fiecare tip de mâncare oferă un anumit număr de calorii. De exemplu, un gram de proteine furnizează 4 calorii, dar un gram de grăsime oferă 9 calorii.
Numărul caloriilor de care depinde corpul unui om depinde de ce are omul de făcut. Dacă o persoană cântăreşte circa 68 de kilograme, ea are nevoie doar de 1.680 de calorii pe zi, presupunând că nu face nimic.
Dacă munceşte, este posibil să aibă nevoie să asimileze circa 3.360 de calorii pe zi. Iar dacă depune munci intense, el are nevoie chiar şi de 6.720 de calorii pe zi, pentru a duce totul la bun sfârşit.
Există şi alţi factori care decid de câte calorii are nevoie o persoană, cum ar fi vârsta, sexul, înălţimea, condiţia fizică şi chiar şi clima.
Dar dacă asimilezi mai multe calorii decât ai nevoie? Corpul foloseşte cât are nevoie şi depozitează restul pentru ocaziile următoare.
Corpul poate depozita până la o treime din cantitatea zilnică necesară. Restul se transformă în grăsime! De aceea este atât de important să „îţi numeri caloriile”.