Oricât de greu ne-ar veni să credem, până şi astrul zilei fără de care nu neputem imagina viaţa pe Terra avut un început şi va avea cu siguranţă un sfârşit. Dar când anume a început Soarele să lumineze?
Ei bine, conform calculelor oamenilor de ştiinţă, Soarele este de fapt o stea de vârstă medie comparativ cu restul stelelor din Univers. Cercetătorii presupun că vârsta aproximativă a Soarelui este de 4, 5 miliarde de ani.
Ciclul existenţial al unei stele de genul Soarelui depinde de masa sa. Stelele precum Soarele îşi petrec existenţa consumându-şi hidrogenul din interiorul lor. Asta înseamnă că temperatura şi mărimea lor se modifică foarte puţin de-a lungul miliardelor de ani.
Când Soarele va atinge vârsta de circa 7 miliarde de ani, atunci va începe uşor să se transforme şi va deveni mai mare, dar mai rece. Când astrul zilei va împlini aproximativ 10 miliarde de ani, se va fi transformat deja într-o stea din clasa gigantelor roşii, iar atmosfera sa se va extinde atât de mult încât va ajunge în apropierea Terrei.
În prezent, Soarele este de aproximativ 300 de ori mai fierbinte şi cu 6% mai mare decât era la momentul apariţiei sale în Cosmos.
Evident, Soarele nu va muri în felul în care mor plantele şi animalele. Doar că peste câteva miliarde de ani se va schimba atât de mult încât nu va mai semăna deloc cu Soarele pe care îl ştim în prezent. Spre sfârşitul existenţei sale, Soarele va ajunge o stea din clasa piticelor albe.