Dacă uriaşul tigru siberian este cea mai mare specie de felină sălbatică din lume la ora actuală, atunci cine este cea mai mică felină din lume, şi, mai ales, cât de mică este aceasta?
Este vorba de aşa numit-a pisică pătată ruginie (Prionailurus rubiginosus), care tărieşte doar în India şi Sri Lanka. Este o specie clasificată drept vulnerabilă conform standardelor IUCN, căci la nivelul anului 2002 mai trăiau aproximativ 10.000 de exemplare, şi nicio subpopulaţie nu conţinea mai mult de 1.000 de exemplare adulte apte de reproducere.
Pisica pătată-ruginie are o lungime corporală cuprinsă între 35-48 cm. şi o înălţime de doar 15-30 cm. Greutatea sa este cuprinsă între 900-1.600 grame. Are blana scurtă de culoare cenuşie, cu pete ruginii pe spate şi flancuri, în timp ce abdomenul este alb şi pătat cu pete negre.
Coada este colorată mai intens, iar petele de pe ea sunt mai estompate.
Pisicile pătate-ruginii trăiesc în special în pădurile cu frunze căzătoare din India şi Sri Lanka. Preferă zonele cu vegetaţie şi tufişuri dese, precum şi pe cele stâncoase.
Este un prădător nocturn şi parţial arboricol. Îşi petrece ziua dormind în tufişuri sau scorburi de copac. Se hrăneşte în special cu şoareci şi mici păsări, dar nu se dă în lături nici de la şopârle, broaşte şi insecte. Precum toate felinele, şi pisica pătată-ruginie îşi marchează teritoriul cu urină.
În condiţii de captivitate, aceste mici feline au trăit până la 12 ani, dar nu se cunoaşte nici în prezent cât de mult trăiesc în sălbăticie. Sunt mature sexual la vârsta de 68 de săptămâni, iar femelele au o gestaţie de circa 70 de zile, după care nasc 1-2 pisoi, fiecare dintre ei cu o greutate de doar 60-77 grame în momentul naşterii.