Descifrarea comportamentului felinelor este un lucru extrem de dificil chiar şi în prezent, deoarece complexitatea mentalului pisicilor este absolut surprinzătoare.
Totuşi, mai mult de 50 de ani de cercetări şi studii ale acestui aspect vin cu o concluzie cumva previzibilă: prietenii noştri blănoşi şi mieunători se simt confortabil şi în siguranţă în spaţii înguste şi ascunse.
Se pare că pisicile stresate se calmează după ce îşi găsesc un ascunziş de mici dimensiuni de genul unei cutii de carton, sub mese, paturi, canapele etc. Ascunderea în astfel de locuri are un impact profund asupra psihologiei şi comportamentului ulterior al micilor feline.
Veterinarul Claudia Vinke, din cadrul Universităţii din Utrecht, Olanda, a efectuat numeroase experimente în acest sens, experimente în care au fost implicate zeci de pisici din adăposturile de animale abandonate. Comparând nivelul de stres al pisicilor recent introduse în boxele în care nu existau cutii de carton cu nivelul de stres al pisicilor care trăiau şi se ascundeau deja în cutii amplasate anterior, cercetătoarea olandeză a descoperit că pisicile care nu aveau cutii în care să se ascundă erau mult mai stresate decât cele care aveau cutii la dispoziţie.
Totul are sens dacă ne amintim că prima reacţie a unei pisici în faţa unei situaţii stresante este aceea de a se ascunde. Actul ascunderii este în esenţă răspunsul speciei şi al individului în faţa stresului şi schimbărilor survenite brusc în mediul înconjurător.
Dacă felinele sălbatice care se simt în pericol se ascund în copaci, scorburi, între stânci sau în vegetaţie deasă, pisicile domestice se retrag acolo unde consideră ele că sunt cel mai puţin vizibile – cel mai adesea în diverse cutii.