De ce avem gaze intestinale?
Acumularea excesivă de gaze intestinale, sau balonarea, cum mai este denumită, este o tulburare abdominală frecventă, asociată adesea cu obiceiuri alimentare nesănătoase şi nu numai. Pornind de la aceste realităţi, trebuie să reţinem că toate alimentele trec printr-un proces de fermentaţie bacteriană în stomac şi intestine, însă numai o parte dintre alimente provoacă balonare. Este vorba în special despre cele care conţin zaharuri, carbohidraţi, bacterii naturale şi fibre alimentare dure, care întârzie evacuarea bolului gastric în intestin.
Între aceste alimente se evidenţiază fasolea şi restul leguminoaselor precum mazărea, lintea, năutul şi bobul, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza albă, băuturile carbogazoase, guma de mestecat, fructele dulci precum merele, perele şi piersicile, salata verde, bomboanele, laptele şi produsele lactate, ceapa şi zaharurile artificiale din dulcurile fără zahăr, zaharuri cum ar fi sorbitolul, mannitolul şi xylitolul, şi nu în ultimul rând cerealele.
Balonarea intestinală mai poate fi provocată de consumul de alimente grase care poate întârzia golirea stomacului, mâncatul în viteză, băutul din paie, stresul şi anxietatea, diverse afecţiuni sau blocaje gastro-intestinale, sindromul vezicii urinare iritabile şi intoleranţa la lactoză. O altă mare cauză o reprezintă înghiţirea de aer sau aerofagia, fenomen care apare atunci când unii oameni mănâncă cu poftă sau în mare grabă.