În perioada sezonului rece, schiatul este probabil cel mai important sport de iarnă pentru mulţi oameni. Dincolo de aceste evidenţe, actul schiatului în sine, precum şi schiurile au o vechime istorică suprinzător de mare.
Schiatul şi călătoritul pe schiuri are o istorie de aproape 6.000 de ani. Cu toate că schiatul modern a apărut în Scandinavia, conform ultimelor descoperiri arheologice, se pare că mersul pe schiuri a apărut în premieră, sub forma sa primitivă undeva în nordul Rusiei de astăzi. Conform evidenţelor arheologice descoperite până în prezent, un schiu din lemn vechi de aproximativ 6.300-5.000 ani a fost descperit undeva pe resturile unei străvechi aşezări situate la 1.200 kilometri nord de Moscova, în apropiere de Lacul Sindor.
O altă pereche de schiuri din lemn foarte vechi, datează de acum 3.300 ani înainte de Hristos şi au fost descoperite la Vefsn Nordland, din Norvegia.
Picturi rupestre de acum 4.000 de ani, descoperite tot în Norvegia reprezintă siluete umanoide care se deplasau pe schiuri. Spre surprinderea multor persoane, o serie de săpături arheologice efectuate în Villa Romana del Casale, o vilă romană datată din secolul 4 după Hristos, lângă Piazza Armerina din Sicilia, au scos la iveală un mozaic pe care era reprezentată imaginea unui schior.
În anul 1843 a avut loc prima competiţie de schi sportiv, şi a avut loc în Norvegia. Cu toate că schiurile moderne sunt alcătuite din plastic, metal, fibră de sticlă sau alte materiale cu proprietăţi superioare lemnului, principiile de bază au rămas neschimbate de milenii.