De ce comuniştii au ales culoarea roşie?

17 11. 2014, 00:00
Prin definiţie, culoarea roşie a fost dintotdeauna asociată cu comunismul şi chiar cu socialismul actual, care nu este în esenţă decât un fel de „comunism cosmetizat”, adaptat noilor realităţi geopolitice. Cel mai vechi simbol al comunismului este steagul de culoare roşie, care a apărut pentru prima dată pe scena istoriei în timpul Revoluţiei Franceze din anul 1792. Steagurile roşii au început să fie tot mai des văzute în Europa odată cu revoluţiile care au zguduit Bătrânul Continent între anii 1848-1849.
 
Culoarea roşie a fost aleasă de comunişti pentru că în concepţia acestora, roşul simboliza sângele vărsat de muncitori în lupta cu opresorii capitalişti. Toate marile alianţe şi organizaţii internaţionale de orientare socialistă şi comunistă, icluzând aici Prima, a Doua şi a Treia Internaţională au folosit roşul drept culoare definitorie. 
 
Astăzi, în America Latină şi Europa, roşul este asociat cu partidele social democrate. Uneori aceste partide folosesc culoarea roz în locul unui roşu cu nuanţă mai radicală.
În Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă, roşul este din nou culoarea mişcărilor muncitoreşti şi a partidelor laburiste.
În Statele Unite ale Americii, începând cu anul 2000, mass-media locală a asociat roşul cu Partidul Republican, în ciuda faptului că acesta este un partid de orientare conservatoare.
În Canada, roşul a fost mereu asociat cu Partidul Liberal din Canada.