Cum a fost inventat vasul de WC?
Primele locuri cu destinaţie specială pentru satisfacerea nevoilor fiziologice au apărut încă din zorii omenirii. Primele astfel de locuri au fost construite încă din mileniul trei înainte de Hristos. Mai precis, complexul arheologic de la Mohenjo Daro din India, conţine resturile câtorva toalete construite în jurul anilor 2800 înainte de Hristos.
Mizeria cumplită de pe străzile şi apele care traversau Londra medievală, mizerie provocată de faptul că dejecţiile umane erau aruncate în ape sau chiar pe străzi, a dus în cele din urmă la obligativitatea descoperirii unui mijloc igienic de evacuare a fecalelor şi urinei din casele locuitorilor capitalei Imperiului Britanic. Aşa a început cursa descoperirii vasului de WC.
Precursorul vasului de toaletă actual, a fost creat însă de abia din anul 1596, când britanicul Sir John Harrington (1561-1612) a publicat un stidiu în care a descris un prototip al toaletei la csre se trage apa, prototip instalat în casa sa din Kelston.
Ca fapt demn d emenţionat, nobilul britanic a instalat un vas asemînător la reşedinţa din Richmond Palace a naşei sale, nimeni alta decât regina Elizabeta I a Marii Britanii, însă regina nu a folosit niciodată toaleta pe motivă că acest obiect făcea prea mult zgomot când trăgea apa!
Odată cu sosirea Revoluţiei Industriale şi avansul tuturor tehnologiilor, vasul de WC s-a apropiat de forma clasică pe care o cunoaştem cu toţii astăzi. Un detaliu definitoriu a constat în ataşarea unui rezervor de apă acţionat printr-un mâner, caracteristic şi vaselor de WC de astăzi, rezervorul cu mâner fiind inventat de Alexander Cummings în anul 1775. Inventatorul Joseph Bramath, i-a ataşat toaletei sistemul de valvă cu flotor încă din anul 1778, iar designul vasului în sine începea să semene cu cele din prezent. Producerea de vase de WC în stilul lui Joseph Bramath a continuat până în secolul 19, acestea fiind ataşate îndeosebi corăbiilor şi vapoarelor.
Începând din secolul 19, vasul de WC s-a răspândit treptat în toată lumea, ajungînd ca în prezent să existe mii de tipuri diferite în aparenţă între ele, dar toate fiind construite după principiile generale descoperite de inventatorii britanici.