Unde sunt cele mai mari păduri din lume?
În mod cumva surprizător pentru mulţi oameni, cele mai mari păduri nu sunt cele din zonele ecuatoriale şi tropicale. Cu alte cuvinte, nici măcar uriaşul bazin împădurit al Amazonului nu găzduieşte cele mai întinse păduri din lume.
De fapt, cele mai mari păduri din lume sunt imensele taigale din zona boreală a Eurasiei.
Mărginită la nord de tundrele arctice şi la sud de munţi şi deşerturi, taigaua este de fapt cel mai mare biom terestru, mai ales dacă luăm în consideraţie şi pădurile boreale din Alaska şi Canada. Această uriaşă pădure este compusă în principal din conifere, adică din diverse specii de brazi, molizi şi zade. Taigaua (cuvânt de origine rusă) acoperă în Eurasia, o mare parte din Suedia, Finlanda, Norvegia, iar în interiorul graniţei Federaţiei Ruse, pădurile se întind din Karelia de-a lungul întregii Siberii până pe malul Pacificului. Taigaua acoperă şi nordul Kazahstanului, Mongoliei, precum şi Insula Hokkaido din Japonia.
În taiga trăiesc circa 300 specii de păsări, peste 1.000 specii de plante şi multe specii de mamifere precum lupi, urşi bruni, tigri siberieni, râşi, cervide, castori şi alte rozătoare, carnivore mici cu blană preţioasă şi alte vieţuitoare importante pentru ecosistemul global.
Conform estimării specialiştilor, taigaua din Eurasia şi America de Nord acoperă în prezent o suprafaţă de circa 10,7 milioane kilometri pătraţi.
Din nefericire, la ora actuală acest biom vital pentru sănătatea planetei este serioa ameninţat de tăierile abuzive de copaci. După căderea Uniunii Sovietice, au căzut şi restricţiile de export al lemnului către ţările occidentale, aşa că în climatul volatil şi absenţa legilor din Rusia post-comunistă, defrişările uriaşe reprezintă cel mai mare pericol la adresa taiagalei siberiene. Nici în Canada, lucrurile nu stau mai bine, căci aici doar 8% din suprafaţa pădurii boreale este complet protejată de lege în faţa tăietorilor de lemne.
Un alt pericol major la adresa taigalei constă în accelerarea încălzirii globale, căci acest biom a experimentat unele dintre cele mai mari creşteri de temperartură de pe Terra. Această situaţie poate duce la schimbări ireversivile ale biomului boreal prin favorizarea apariţiei şi dezvoltării stepelor, câmpiilor şi al pădurilor de foioase.
Alt pericol adus de încălzirea globală este reprezentat de creşterea explozivă a numărului insectelor dăunătoare pentru copaci, situaţie cu consecinţe nedorite pentru viitorul celor mai mari păduri din lume.