Este vorba evident de pigmei, şi aceşti oameni nu trăiesc doar în Africa aşa cum s-ar crede la prima vedere. Din punct de vedere ştiinţific, un pigmeu este un membru al unui grup etnic ai cărui membri au la maturitate o înălţime neobişnuit de mică pentru specia umană. Mulţi antropologi definesc drept pigmei pe membri oricărui grup etnic în care bărbaţii adulţi au o înălţime medie mai mică de 150 de centimetri.
Termenul de pigmei este cel mai adesea asociat cu triburile de oameni mici de statură care trăiesc în adâncul junglelor din centrul Africii. Însă există grupuri de oameni la fel de scunzi precum pigmeii africani, oameni care trăiesc şi la ora actuală în Thailanda, Australia, Malaezia, Insulele Andaman, Filipine, Papua Noua Guinee, Bolivia şi Brazilia.
Pigmeii care trăiesc în junglele din Republica Centrafricană şi Congo aparţin triburilor Aka, Baka, Mbuti şi Twa. Termenul de Bayaka este folosit deseori pentru a-i descrie pe membrii tribului Aka din Republica Centrafricană.
Există mai multe teorii care încearcă să explice apariţia pigmeilor. Unele dintre studii concluzionează că talia lor neobişnuit de scundă se datorează unei adaptări în timp la nivelul deosebit de scăzut al luminii ultraviolete din jungle. Asta înseamnă că pigmeii au o cantitate scăzută de vitamina D în organism, fapt care a dus la limitarea absorbţiei calciului din alimentaţie, fapt care s-a reflectat asupra dezvoltării scheletului. Alte explicaţii vizează o adaptare optimă la proporţia dintre căldură şi umiditate din jungle.
Majoritatea pigmeilor din lume trăiesc încă în comunităţi de vânători-culegători, care trăiesc în mare parte cu ce le oferă natura. În pofida înălţimii lor mici, pigmeii sunt oameni absolut normali, cu capacităţi intelectuale, cognitive şi emoţionale asemenea oricăror altor oameni din lume. Specialiştii estimează că la ora actuală mai trăiesc în Africa aproximativ 250.000-600.000 de pigmei.