Cât sânge avem în corp?
Sângele are mai multe roluri cheie în funcţionarea organismelor vii. El transportă nutrienţii şi oxigenul către celule, şi tot el preia reziduurile metabolice din celule. Sângele transportă hormonii şi multe alte substanţe în organism. Sângele are şi un suprinzător dar deosebit de important rol şi în reglarea temperaturii corporale. Când temperatura corpului creşte, sângele preia temperatura în exces şi o transmite spre piele, de unde aceasta este eliminată din corp. Sângele face parte şi din sistemul imunitar, având un rol important în lupta acestuia cu infecţiile şi bolile.
Cantitatea de sânge din corpul uman variază destul de mult, depinzând de factori precum vârstă, sex, stare de sănătate, etc. Spre exemplu, bărbaţii au mai mult sânge în organism comparativ cu femeile, chiar dacă acestea au aceeaşi înălţime şi greutate cu a bărbaţilor respectivi. Oamenii care trăiesc la altitudini mari, de regulă peste 3.000 metri înălţime deasupra nivelului mării, au în medie cu 1-2 litri de sânge mai mult decât oamenii care trăiesc la câmpie. Deoarece aerul de la altitudini ridicate conţine mai puţin oxigen, oamenii care trăiesc aici au nevoie de o cantitate mai mare de sânge care să trimită oxigenul necesar plămânilor lor.
Cercetătorii estimează că volumul de sânge din organismul unui om este în medie de 7% din greutatea sa. Un adult în greutate medie de 70-81 kilograme are între 4,7-5,5 litri de sânge. Un copil cu greutatea de 30-40 kilograme va avea aproximativ jumătate din cantitatea de sânge deţinută de un adult.