Ce este în interiorul Pământului?
Astfel, geologii afirmă că la o secţiune transversală, planeta noastră este compusă dintr-o structură stratificată, alcătuită din patru mari componente, anume scoarţa terestră, mantaua exterioară, mantaua interioară şi nucleul Pământului.
Stratul exterior, adică scoarţa sau crusta terestră este stratul cel mai subţire, cu o grosime de circa 40 de kilometri, dar el conţine toată suprafaţa lumii aşa cum o ştim, cu munţi, ape, câmpii, insule şi oceane. Stratul următor este mantaua Pământului compus la rândul lui din două straturi succesive. Mantaua Pământului acţionează ca un strat tampon, extrem de necesar, care protejează scoarţa terestră de nucleul Pământului. Mantaua Pământului are o grosime medie de 2.900 kilometri şi este alcătuită predominant din roci plastice precum silicaţii şi oxizii.
Centrul Pământului este alcătuit din nucleul plantei noastre, o uriaşă sferă incandescentă cu diametrul de circa 2.400 kilometri. Nucleul Pământului are o consistenţă fluidă, fiind alcătuit în principal din fier cu prezenţe de sulf, nichel şi alte elemente rare. Acolo au loc reacţii atomice de fuziune în condiţiile unor temperaturi şi presiuni extrem de ridicate.
Nucleul Pământului este o sferă de metal topit care „fierbe” la temperaturi care rivalizează cu cele înregistrate la suprafaţa Soarelui. Cercetătorii au descoperit că în interiorul nucleului Terrei temperaturile variază între 5.000-7.000 grade Celsius.