Roboti printre noi

05 09. 2007, 17:21

Dotat cu un sistem de recunoastere a vocii, cu capacitatea de a vorbi si de a se exprima prin gesturi, robotul umanoid american PKD ANDROID (9) este replica lui Philip K. Dick, marele autor de literatura SF decedat in 1982. Dick a „proorocit“ intr-una dintre nuvelele sale ca androizii vor prinde viata.

WE-4RII – Emotion Expression Humanoid Robot – (10) a fost creat de Universitatea Waseda din Japonia pentru a cerceta aplicarea expresiilor umane la roboti. Nu se poate deplasa, dar e capabil sa afiseze o multime de stari sufletesti – precum teama, bucuria, tristetea, mirarea – prin miscarea buzelor, ochilor, bratelor, pleoapelor si sprancenelor. Compania americana iRobot produce mai multe tipuri de roboti.

Roomba (11) e un robot-aspirator care face curat in casa ocolind toate obstacolele.

Pe de alta parte, Packbot E0D (12) s-a inrolat in Irak si se ocupa cu deminarile. Este comandat de la distanta si a fost creat din materiale extrem de rezistente, astfel ca nu se dezintegreaza in urma exploziilor. Alti roboti s-au adaptat la viata militara, fiind simple masini care ii ajuta pe soldati in situatii extreme. De pilda, o platforma rotativa montata intr-o masina de teren permite instalarea unei arme automate controlabile de la distanta.

In sala de operatie nu trebuie sa existe nervi, ezitari sau tremurat de maini. De aceea, americanii au adus aici un robot-chirurg (13). Are trei brate, care se misca cu o precizie uluitoare. Desigur, robotul e asistat de o echipa umana, care ii monitorizeaza fiece mutare. Datorita terminatiilor mult mai reduse ale bratelor robotului, marimea inciziilor este mai mica, la fel ca si sangerarea pacientului.

Ri-Man (14) are 100 kg, dar e un asistent-ingrijitor de nadejde. Robotul construit de Universitatea Waseda transporta pe bratele lui pacientii care nu se pot deplasa cu propriile puteri. Robotelul este acoperit cu o suprafata moale, placuta la atingere, pentru ca pacientul sa nu fie ranit in procesul de transportare. Este de-ajuns sa-l chemi in ajutor, pentru ca te aude imediat cu cele doua microfoane incorporate in partile laterale ale capului. Percepe sunetul stereo si intensitatea acestuia, asa ca poate determina directia si distanta de la care vine semnalul.

 

Actroid (1) este robotica-umanoid construita in 2003 de compania japoneza NEDO. Intelege si vorbeste fluent patru limbi: chineza, coreeana, engleza si japoneza. Are 1,65 m inaltime si e programata sa lucreze ca functionar la birourile de informatii, job pe care l-a si indeplinit in 2005, la standul NEDO al Expozitiei Mondiale din Aichi, Japonia.

Armar (2) a fost creat de Universitatea din Karlsruhe, Germania. Cu bratele lui de 65 cm fiecare, te ajuta la toate treburile din bucatarie. Gateste, spala vase si face orice altceva i-ai cere. Deocamdata e doar un prototip, dar in cativa ani ar putea deveni un „casnic“ indispensabil.

Nao (3) este primul robot umanoid construit de francezi si a fost creat de Aldebaran Robotics. Are 50 cm inaltime, citeste e-mail-urile si iti pazeste casa cand esti plecat cu treburi. Mai nou si-a descoperit si talente atletice, participand la Cupa Robotilor (RoboCup) din Atlanta. De anul viitor va exista o proba special dedi­ca­ta lui Nao, care o va inlocui pe cea a catei­lor roboti Aibo, proiect abandonat de Sony.

Alsok (4) are 90 kg, a fost creat de compania japoneza cu acelasi nume si e un adevarat sistem de securitate pe roti. Supravegheaza imobile sau centre comerciale cu camera lui video. Cand detecteaza un intrus, il „picteaza“ impuscandu-l cu o bila cu vopsea si in acelasi timp isi alerteaza stapanii. Poate fi inchiriat cu 2.200 euro pe luna.

Un adevarat Pinocchio al viitorului, umanoidul Kotaru (5) are 1,3 m inaltime si numai 20 kg. Conceput de Masayuki Inaba de la Universitatea din Tokyo, robotul este inzestrat cu ligamente si tendoane mecanice.

HRP-2 (Humanoid Robotics Project 2) (6) a fost creat de compania japoneza Kawada Industries, are 1,54 m si 58 kg. E alimentat cu baterii NiMH si are o viteza de melc (2 km/h). Poate fi programat sa-i ajute pe oameni in constructii, lucrand cot la cot cu acestia.
LEGO Mindstorms (7) este un ansamblu de elemente si kit-uri pentru constructia si programarea robotilor. Acestia au un element comun, procesorul NXT, care poate fi setat in fel si chip, dupa dorinta stapanului. In functie de componente, robotii pot capata nenumarate forme si functii. Tribot (sus) se deplaseaza pe doua roti si poate prinde o minge. Alpha Rex (jos) merge pe picioarele lui si poate fi programat sa ajunga unde doresti.

Stanley (8), automobilul construit de Stanford Racing Team, a castigat concursul Grand Challenge organizat de Defense Advanced Research Projects Agency, strabatand 230 km prin desert de unul singur. Secretul a constat in senzorii sai si in receptorul GPS. Echipa Stanford University a cas­tigat un premiu de 2 milioane USD. De curand, un automobil auto­nom similar a fost folosit de Google la cartografierea catorva orase ame­ricane pentru aplicatia Street View.