Din 2003, in „miezul“ internetului informatia circula cu 10 gigabiti pe secunda. Tehnic vorbind (hardware si software), se pot atinge viteze de 40 Gbps sau chiar de 60 Gbps. Cei 2,4 Gbps ar putea ramane „comuni“, adica. Ce se va realiza cu o legatura de 2,4 Gbps? Medicii vor putea examina, cu ajutorul camerelor video ce vor transmite imagini prin Internet2, un pacient aflat la celalalt capat al Pamantului. Studentii vor putea lucra in cele mai sofisticate laboratoare din lume sau vor putea sa asiste la cursuri in orice amfiteatru din retea.
Lumea afacerilor va avea si ea de castigat. Ofertele, publicitatea, achizitiile si platile vor cunoaste evolutii remarcabile. In plus, ne putem astepta la sunet si imagine transmise in direct din orice colt al lumii. „A vizita“ isi va schimba sensul in mod subtil, pentru ca ne vom putea afunda in realitatea 3D a oricarui obiectiv turistic. De asemenea, vom putea fi prezenti in direct la un talkshow, pentru ca 2,4 Gbps vor permite multe schimbari de format ale programelor TV.
Insasi televiziunea se va transforma – de ce n-am vedea o cursa de Formula 1 sau o partida de fotbal din unghiul pe care-l dorim noi? Sau filmul pe care ni-l dorim la ore care ne convin? Bineinteles, daca vom mai avea televiziune asa cum o stim astazi, fiindca poate vom dori sa ne conectam la videoinformatii furnizate de liber-profesionisti. Fantezie si nu prea, daca ne gandim ca un mare producator a realizat deja un frigider ce poate fi conectat la internet pentru a transmite magazinului de unde isi face proprietarul cumparaturile informatii precum „Lapte la cutie”, „Expira peste 5 zile”, „De cumparat”.
Un astfel de magazin ne-ar putea intampina in prag cu sacosele deja umplute, fiindca frigiderul nostru va fi transmis deja computerului de acolo ca ne trebuie lapte si pateu si… Incet-incet, afland tot mai mult, vom avea alte idealuri si alte pretentii. Reversul medaliei: riscul de a cunoaste lumea tot mai putin in mod direct si tot mai mult mediat, intr-un mediu hiperinterconectat. Intre 19 si 21 aprilie a.c., la Arlington, va avea loc o reuniune a membrilor retelei Internet2, in cadrul careia se vor pune in discutie infrastructura, cooperarea stiintifica, problemele financiare si securitatea retelei. Inscrierile au inceput. Viitorul are deja patru ani, merge binisor in picioare si pune intrebari.
Foto: Guliver/Science Photo Library
Grafica 3D: Sebastian Georgescu