10 gadgeturi pregătite pentru Apocalipsă
Am alcătuit o listă cu electronicele pregătite să facă faţă celor mai dure teste, variind de la banale radio-uri care pot fi scăpate de pe stânci până la laptopuri care rezistă la greutate de Hummer. Iat-o:
Roberts Terrain
Un aparat de radio simpatic, imposibil de lăsat în urmă pentru că este galben, şi în egală măsură rezistent. Având un difuzor de 7 waţi şi capacitatea de a prinde întreg spectrul radio, radio-ul este rezistent la apă şi la multiple aruncări, datorită unei structuri metalice care protejează aparatul. Din păcate poate deveni destul de greu, nefiind alimentabil solar, ci doar cu ajutorul a 6 baterii LR20.
Olympus µ 770 SW
Bucurându-se de o rezoluţie de 7.1 megapixeli şi zoom optic 3x, cei de la Olympus au reuşit să facă o cameră mai puţin fragilă decât modelul pe care am reuşit să-l distrug în buzunar. 770 SW-ul rezistă la 10 metri sub apă, totodată reuşind să suporte greutăţi de 100 de kilograme şi aruncări de la un metru şi jumătate. Camera poate fi chiar uitată la munte în afară cortului, temperaturile de până la -10 grade Celsius nefiind o problemă. Cu o carcasă de metal, camera reuşeşte să arate excelent, nu doar să se comporte exemplar în condiţii stresante.
Samsung B2100 Xtreme Edition
Telefonul acesta, spre deosebire de majoritatea aparatelor din această categorie, rezistă timp de 30 de minute sub apă, e protejat de praf şi nisip şi beneficiază şi de un led care îl transformă în lanternă. Fără să aibă touchscreen sau alte îmbunătăţiri multimedia, telefonul îşi face treaba lui.. de telefon.
LaCie XtremKey
Botezat de producători ca fiind „all-terrain”, stick-ul USB de faţă, cu capacităţi de până la 64GB, e protejat de un strat metalic cu o grosime de 2 milimetri, ceea ce îl face să reziste la greutatea unui camion de 10 tone. Îşi păstrează proprietăţile de a fi sigilat perfect şi la 100 de metri sub apă, putând şi aruncat şi de la 5 metri. Viteza de până la 30MB/s la scriere şi 40MB/s la citire îl transformă într-un partener de lucru serios.
G-Form
Cei de la G-Form s-au decis să folosească întotdeauna cele mai rezistente materiale pentru husele de iPad, smartphone şi laptop pe care le produc, iar Poron XRD este unul dintre ele. Având o structură inteligentă, modulară, care se pliază pentru a atenua şocurile, toate produsele G-Form sunt de avut la îndemână, chiar dacă au forma unui atenuator de şocuri pentru bicicletă sau a unui protector de genunchi pentru amatorii de sporturi extreme.
ioSafe
Cei de la ioSafe sunt dedicaţi scopului pe care şi l-au propus: să construiască harduri externe care să reziste la condiţii extreme. Unul dintre ele, SoloPRO, rezistă jumătate de oră la temperaturi mai mari de 850 de grade Celsius, este waterproof şi are şi marele avantaj al conectivităţii pe interfaţa USB 3.0. Capacităţile suportate sunt de până la 3TB, răcirea este exemplară pentru un hardware fără aerisire, unul dintre avantajele care îl diferenţiază net de concurenţă fiind un cec de 2500 de dolari, destinat recuperării de date în cazul în care protecţia de condiţii extreme dă, totuşi, greş.
Panasonic ToughBook 53
Preferatul meu şi totodată cel mai rezistent gadget construit vreodată, în afară de bricegele Swiss Army, evident, este orice laptop din seria Panasonic ToughBook. Dacă Panasonic nu se distinge în peisaj ca mare producător de laptopuri, ei fiind mult în spate în clasamentul de profil, cu ToughBook au creat o adevărată legendă. Apărută în 1998 şi destinat în principal armatei, seria ToughBook e mai mult decât serioasă şi pregătită pentru apocalipsă. Noul model, 53, beneficiază de specificaţii aproape desktop, bazate pe platforma Intel i5, cu 4 GB de RAM, posibilităţi de touchscreen şi toate porturile necesare. Securitatea în caz de dezastre (ecologice sau nu) e oferită de o carcasă de magneziu, tastatură rezistentă la lichide, totul putând fi aruncat de la câţiva metri fără probleme. Iar o maşină, după cum puteţi vedea în clipul următor, nu constituie chiar nicio problemă.
Garmin Oregon 450t
Deşi la prima vedere pare un banal GPS, Oregon 450t este un adevărat luptător, dotat cu un touchscreen rezistent, cărţi preîncărcate şi card microSD. Pe lângă faptul că poţi da liniştit cu el de pământ, Oregonul e dotat şi cu un altimetru, compas electronic, gadgetul fiind rezistent şi la apă.
Fisher Price – cameră digitală şi player portabil
Gadgeturile rezistente la intemperii şi şocuri nu sunt utile doar pe munte sau în condiţii extreme.. ci şi în mână celor mici! Fisher Price are două produse extrem de rezistente la izbituri, mai exact o cameră digitală acoperită de un cauciuc rezistent inclusiv la zgârieturi şi un player dotat cu butoane mari şi ecran LCD.
SeaLife – DC1000
Cu adevărat specială, camera digitală SeaLife e specializată pe fotografia subacvatică, fiind perfect funcţională la o adâncime de 60 de metri sub nivelul mării. Având un display LCD de 2.7 inci şi un senzor optic de 10 megapixeli, ajutat de un zoom optic de 5x, camera excelează în corecţia de imagine la adâncime, realizând adevărate panorame subacvatice.