Turismul digital 3D

14 04. 2008, 08:21

Te plimbi gratis pe strazile New York-ului

Miscarea e aproape naturala, de parca te-ai afla intr-adevar acolo si te-ai roti incet pe calcaie. Singurul lucru care intrerupe reveria este faptul ca nici un element din poza nu se misca. In stanga interfetei se afla o fereastra cu aplicatia Google Maps, sincronizata cu aceasta ca sa te orientezi mult mai usor in spatiu – un fel de GPS. Si daca n-ai rabdare sa te plimbi cu sagetile din interfata, ajunge sa dai un clic pe harta respectiva ca sa te pozitionezi exact in zona pe care doresti s-o vizitezi. Dincolo de faptul ca te poti plimba pe strazi fara sa dai 1.000 USD pe bilet, experienta are si valoarea de pura orientare la locul „faptei“.

Si daca iti chiar doresti sa mergi pana acolo, dar nu stii pe unde s-o apuci, studiezi sistemul de transport al destinatiilor. In stanga sus, ai un meniu de unde selectezi categoriile care te intereseaza. Daca indici „Transportation“, dai de toata lista cu statiile de metrou si autobuz si le vezi cu ochii tai atat pe harta, cat si fizic, ca sa-ti poti construi la nevoie un ansamblu de repere. New York-ul este doar un exemplu. Din meniul cu destinatii aflat in partea de jos, poti alege mai multe orase americane (deh, site-ul e al lor), dar si cateva atractii din Beijing, printre care Orasul Interzis. Marturisesc ca m-am plimbat prin el o ora intreaga cu gura cascata, de parca as fi fost unul dintre vizitatorii care apar in pozele respective. Nu mi-a placut insa faptul ca nu merge sa intri in cladiri, ci doar sa le admiri de afara.
Daca tot esti in vacanta, nu vrei sa cumperi ceva?

Survoleaza Italia!

O alta viziune

Poze gasesti pe toate „drumurile“ online. Tot secretul sta deci in tehnologia cu care le „convingi“ sa se lase asamblate automat in puzzle-ul despre care vorbeam. Softul celor de la Microsoft strange intai fotografiile si le selecteaza in functie de elementele care apar in cadru. Cu alte cuvinte, programul „vede“ daca, de pilda, o fantana apare in mai multe poze, chiar daca acestea au fost facute din diferite unghiuri si de la diferite distante. Apoi, setul de poze care contine aceleasi elemente este analizat, pentru a se determina exact locatia din care a fost facuta fiecare fotografie. Orice punct in spatiu este definit pe trei axe, asa ca, dupa calcularea pozitiei, este usor (pentru niste programatori, bineinteles) sa monteze pozele acolo unde trebuie. Pe cat de complicata pare tehnologia, pe atat de prietenoasa este interfata.
Calatorie prin imagini

Epilog
Eu am gasit in experienta turismului virtual o modalitate extrem de relaxanta de a vizita locuri inedite si chiar de a intui modelul de civilizatie de acolo. Este un inceput timid al Metaversului, dar si o dovada clara a faptului ca lumea se cere arhivata digital.