Display-urile viitorului
Ecranul de ceata
Multitactile
O functie extrem de atragatoare este recunoasterea obiectelor care sunt asezate pe ecran, cu senzori RFID sau conectivitate Bluetooth. Cand asezi pe Surface o fotocamera, pozele pur si simplu vor "curge" din memoria acesteia pe ecran. Oare tehnologia multitactila are un viitor Intr-un studiu al iSuply scrie ca piata ecranelor tactile se va tripla, crescand de la 112,9 milioane USD in 2006 pana la 433,1 milioane USD in 2012. Cu siguranta vom vedea in curand si alte telefoane sau computere cu astfel de ecrane. De ce nu si echipamente GPS Ar fi extrem de comod sa maresti sau sa micsorezi hartile cu doua degete.
Cele mai mici proiectoare din lume
Detinatorul potentialului record, Pro920, are diagonala de proiectie de numai 15 inci la o rezolutie de 640×480 de pixeli si luminozitate cam mica, 25 de lumeni. Putin mai mare, Pro1440 genereaza imagini de 20 de inci la o rezolutie nativa de 800×600 de pixeli. Cele doua proiecteaza imaginea de la o distanta de 0,6 metri si se pot conecta la dispozitive portabile diverse – console de jocuri, telefoane, media playere sau laptopuri. Preturile sunt de 300 USD pentru modelul Pro 920 si respectiv 400 USD pentru Pro1440. Slabe sanse sa le vedem in Romania. www.oculon.com.tw
Transparent display
Cercetatorii de la Northwestern University au gasit insa o solutie promitatoare si accesibila. Au creat tranzistori performanti dintr-o compilatie de materiale organice si anorganice. Costurile de productie sunt reduse, iar tranzistorii sunt transparenti si chiar mai buni decat cei din silicon care sunt incorporati in ecranele LCD. De altfel, profesorii care lucrau la proiectul universitatii, Tobin J. Marks si Antonio Facchetti, au fondat compania Polyera (www.polyera.com) cu scopul de a produce semiconductori organici. In prezent lucreaza la un procesor si module de memorie care ar putea fi incorporate intr-un ecran flexibil.
Primul prototip este anuntat pentru anul viitor. Alta solutie a fost dezvoltata de curand de americanii de la Planar cu a lor tehnologie TASEL (transparent and segment electroluminescent displays). Ecranele TASEL sunt transparente in proportie de 84% si pot fi produse in diferite forme si marimi, in functie de aplicatii. Ar putea fi utilizat de pilda la aparatele de bord in masini sau avioane. Un astfel de display are un timp de raspuns mai mic de 1 ms si un unghi de vizualizare de 179 de grade din orice directie l-ai privi.
Unele dintre cele mai spectaculoase ecrane sunt cele create de americanii de la Digital Video Enterprises (DVE). Compania se axeaza pe aplicatia de teleprezenta, cu alte cuvinte, un videochat cu o calitate video mult mai buna decat poti obtine cu un webcam pentru computer si rezolutia de 1.280×720 de pixeli. Ecranul este transparent, iar intreg sistemul este inzestrat cu o camera video care te priveste drept in ochi, astfel ca intr-un videochat la care toti participantii utilizeaza acelasi sistem ai impresia ca persoanele respective sunt chiar acolo in fata ta.
DVE este in afacerea cu sisteme de teleprezenta din 1995. "Lucram in special cu companii mari si guvernele multor tari printre care Singapore, Japonia, Dubai si Marea Britanie. Anul viitor avem planuri pentru a instala sisteme de teleprezenta pentru guvernul polonez", spune Jeff Machtig, coproprietar al companiei, exclusiv pentru go4it!. El a adaugat ca un sistem Executive Telepresence System (unul minimal, pentru un sef care are nevoie de asa ceva in biroul personal) costa 28.000 USD. Bineinteles ca ecranele pot ajunge la dimensiuni impresionante, cat un perete din sala de sedinte. (www.dvetelepresence.com)
Flexibile si extensibile
Display-ul magnetic