A fost creat Copilul AI! Cine și de ce a făcut asta?
Copilul AI creat de un cercetător chinez ar putea aduce tehnologia Inteligenței Artificiale într-o nouă eră.
Conform informațiilor South China Morning Post (SCMP), vizitatorii Frontiers of General Artificial Intelligence Technology Exhibition ținută la Beijing la sfârșitul lunii ianuarie au avut posibilitatea să interacționeze cu avatarul reprezentând-o pe Tong Tong, o fetiță virtuală al cărei nume se traduce în engleză ca „Little Girl”.
Creat la Institutul de Inteligență Artificială Generală din Beijing (BIGAI), care este dedicat construirii Inteligenței Artificiale Generale, adică a inteligenței de nivel uman, copilul AI este rezultatul muncii lui Zhu Songchun, fondatorul institutului și specialist în „Inteligență Artificială cognitivă”, adică AI proiectat să imite cogniția umană.
Copilul AI ne aduce cu un pas mai aproape de Inteligența Artificială Generală
În timp ce avatarurile AI pot avea tot felul de aparențe și personalități simulate, se spune că Tong Tong este proiectată să deschidă noi orizonturi tehnice, nu doar executând sarcinile date într-un mediu virtual, ci și dându-și singură noi sarcini.
„Tong Tong deține o minte și se străduiește să înțeleagă bunul simț învățat de la oameni. Ea discerne între bine și rău, își exprimă atitudinile în diverse situații și are puterea de a modela viitorul”, spune un videoclip în limba chineză de la BIGAI despre copilul simulat.
Mai mult decât o noutate pentru participanții la conferință, Tong Tong este programată să joace un rol mai mare în viitorul AGI prin „Testul Tong” al BIGAI.
Testul Tong
Propus anul trecut ca un fel de Test Turing invers și mult mai complex, acest test de aproape 150 de întrebări are menirea să deducă sofisticarea unui model AI. Bateria sa de evaluări investighează cinci dimensiuni cuantificabile: viziune, limbaj, cogniție, emoție și învățare, precum și valori sociale și de grup, în încercarea de a determina cât de aproape de AGI poate fi un anumit model.
„Pentru ca AGI să se integreze perfect în medii umane, trebuie să învețe și să execute sarcini în situații complexe, conduse de valori și o înțelegere a cauzalității. De aceea am propus Testul Tong, o nouă direcție pentru testarea AI-ului general, concentrându-se pe abilități practice și valori”, a declarat Zhu, citat de Futurism.
Deși sună a optimism specific AI, ce adesea este criticat în SUA, unde Zhu a fost educat și a trăit timp de decenii înainte de a se întoarce în China, în parte pentru a scăpa de xenofobie, Tong Tong este totuși parte a eforturilor cercetătorului de a construi AGI, iar conform creatorului ei, datele pe care ea ajută să le colecteze pot aduce lumea tot mai aproape de acest obiectiv înfricoșător.
„Pentru a avansa către Inteligența Artificială Generală, trebuie să creăm entități care pot înțelege lumea reală și să dețină o gamă largă de abilități”, a concluzionat Zhu.
Vă recomandăm să citiți și:
Oamenii de știință susțin că chatboții încep să înțeleagă lumea
Duolingo concediază traducători în favoarea Inteligenței Artificiale
Test de cultură generală. Ce este Inteligența Artificială?
De câtă energie este nevoie pentru generarea de imagini AI? Cantitatea este surprinzătoare!