Având un nume amuzant și un cost de pornire derizoriu, clona ChatGPT a celor de la Stanford, numită Alpaca GPT, costă doar 600 de dolari pentru a fi realizată și este un exemplu excelent de cât de ușor poate fi creat un software precum cel al OpenAI.
Într-o descriere descoperită de New Atlas, Center for Research on Foundation Models din cadrul Stanford University (SUA) a anunțat că cercetătorii au „ajustat” modelul de limbaj mare LLaMA 7B (LLM) al Meta folosind API-ul GPT al OpenAI; și a făcut acest lucru cu un cost derizoriu, notează Futurism.
Clona ChatGPT a fost botezată Alpaca AI și aceasta prezintă „multe comportamente similare lui text-davinci-003 al OpenAI”, altfel cunoscut sub numele de GPT-3.5, LLM-ul care stă la baza chatbot-ului ChatGPT al OpenAI.
În defalcarea bugetară șocant de simplă, oamenii de știință de la Stanford CRFM au spus că au cheltuit „mai puțin de 500 de dolari” pe API-ul OpenAI și „mai puțin de 100 de dolari” pe LLaMA, după timpul petrecut de cercetător antrenând Alpaca folosind modelele proprietare.
Evaluând Alpaca în comparație cu alte modele, cercetătorii de la Stanford au spus că au fost „destul de surprinși” să descopere că modelul lor și cel al OpenAI „au performanțe foarte asemănătoare”, Alpaca fiind puțin mai bun și generând rezultate care sunt „de obicei mai scurte decât ale lui ChatGPT”.
Totuși, după cum notează cercetătorii de la Stanford CRFM, Alpaca suferă de „mai multe deficiențe comune ale modelelor de limbaj, inclusiv halucinații, toxicitate și stereotipuri”, halucinațiile fiind deosebit de îngrijorătoare, mai ales în comparație cu text-davinci-003 al OpenAI.
După cum au remarcat mai mulți pasionați de învățare automată, data de lansare a lui Alpaca a căzut la începutul a ceea ce bloggerul din domeniul AI Lior Sinclair a spus că „ar putea fi cea mai plină de evenimente zi pe care AI-ul a văzut-o vreodată”, modelul Stanford fiind urmat de OpenAI care a lansat GPT-4, urmat de scăparea unei noi versiuni a generatorului de imagini Midjourney, împreună cu alte câteva știri importante.
În timp ce marile firme (dar și cele în curs de dezvoltare, cum este OpenAI) „învârt” sume mari, este intrigant să vezi că apare ceva ieftin și ușor precum Alpaca, clona realizată de cercetătorii de la Stanford.
Samsung investește 230 de miliarde de dolari în cea mai mare unitate de producție de cipuri din lume
Augmentarea omului cu părți robotizate este cât se poate de la îndemână