Augmentarea omului cu părți robotizate este cât se poate de la îndemână
Augmentarea corpului uman, care ar implica atașarea unor părți suplimentare robotizate de corp și care ne-ar spori abilitățile ar fi putea fi cât de curând un procedeu posibil, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Anglia.
Tamar Makin, profesor de neuroștiință cognitivă la unitatea de cogniție și creier de la Universitatea Cambridge din Anglia, a spus că abordarea ar putea crește productivitatea oamenilor.
„Dacă vrei un braț în plus în timp ce gătești în bucătărie, astfel încât să amesteci supa în timp ce tai legumele, ai putea avea opțiunea de a purta și de a controla independent un braț robotic extra”, a spus prof. Tamar Makin, potrivit The Guardian.
Cum ar putea fi de folos degetul robotizat?
Această abordare are precedent. Dani Clode, designer și coleg al profesorului Makin, de la Universitatea Cambridge, a creat deja un deget mare imprimat 3D, care poate fi adăugat la orice mână.
Makin a declarat că degetul mare va fi util pentru chelneri, atunci când țin farfuriile în mână sau pentru inginerii electrici atunci când lipesc ceva. Alte părți robotizate ale corpului ar putea fi proiectate pentru nevoi specifice la locul de muncă. De exemplu, brațul suplimentar ar putea ajuta un constructor să bată un cui în timp ce ține o grindă în poziție.
„Am vorbit cu un chirurg, care era foarte interesat să își țină camera în timp ce face o operație la umăr, în loc ca aceasta să-i fie ținută de asistentul său. El a vrut să dețină controlul deplin asupra instrumentelor pe care le folosește cu cele două mâini. A vrut să țină camera și să o poată în același timp manipula”, a spus Clode.
Echipa a spus că părțile robotizate ale corpului ar putea permite un control mult mai mare decât un simplu dispozitiv montat, funcționarea lor fiind inspirată de mecanismele noastre naturale de acțiune.
„Vrem ceva ce să putem controla foarte precis, fără să fim nevoiți să articulăm ce anume dorim”, a declarat Makin.
Echipa are în vedere ca aceste dispozitive să fie folosite și de celelalte persoane, pe lângă cele cu dizabilități.
Clode a declarat că o caracteristică importantă a dispozitivelor de augmentare umană este că acestea nu diminuează capacitățile anterioare ale purtătorului.
Un aspect esențial al dispozitivelor de augmentare umană, potrivit lui Clode, este acela că, spre deosebire de o lopată care este folosită ca să ne sporească abilitățile de a săpa, astfel de părți ale corpului robotizate nu trebuie să fie acționate manual.
Cum funcționează degetul mare robotizat?
În cadrul unui test, 98% dintre oameni au putut folosi degetul mare în primul minut.
Degetul mare suplimentar este conectat la două motoare bazate pe încheietura mâinii. La rândul lor, acestea sunt conectate la o baterie și un microcontroler de pe brațul superior. Sistemul acesta este conectat fără fir la microcontrolerele montate pe pantofii sau gleznele purtătorului. Acestea sunt și ele conectate la senzori de presiune sub cele două degete mari de la picioare.
„Se apasă pe acești senzori de presiune și de asta controlează degetul mare”, a spus Clode.
Unele laboratoare s-au concentrat asupra posibilității de a utiliza electrozi în creier sau în măduva spinării pentru a controla dispozitive externe, însă Makin consideră că nu există nicio justificare etică pentru o astfel de abordare invazivă la oameni sănătoși.
Atunci când Clode a efectuat cercetări la expoziția de vară a Royal Society, în cadrul căreia membrii publicului au avut ocazia să încerce degetul mare suplimentar, rezultatele au fost uimitoare.
„Din aproximativ 600 de persoane cu vârste cuprinse între trei și 97 de ani, 98% au putut să îl folosească în primul minut, ceea ce înseamnă că… puteau deja să mute obiectele în jurul lor, conform instrucțiunilor. Nu îmi pot imagina un cop cerebral care să facă asta”, a spus Clode.
Vă mai recomandăm și:
Stimularea electrică non-invazivă a creierului i-ar putea ajuta pe fumători să renunțe la viciu
Peste o treime dintre români, interesați să-și dezvolte capacitatea creierului prin augmentare umană
Ce se va întâmpla cu oamenii în viitor? Previziuni pentru anul 1 milion
Ce-ar fi dacă roboții ar putea simți o atingere la fel ca oamenii?