Un nou cip de smartphone ar putea rezolva problema semnalului în spații aglomerate
Nu vi se pare, semnalul telefoanelor chiar este mai slab în locuri aglomerate. Mai mulți oameni înseamnă mai multe semnale și solicitări concurente de date, ceea ce înseamnă că telefoanele nu reușesc, în cele din urmă, să se conecteze la rețele. Acest lucru încetinește viteza tuturor și consumă bateria dispozitivului mai repede decât de obicei. Un nou cip de smartphone promite să rezolve problema.
Zilele în care nu aveți semnal la un concert sau un meci ar putea fi date uitării datorită unei noi realizări a unei echipe de cercetare de la MIT, din SUA.
„Imaginați-vă că sunteți la o petrecere cu muzică tare și că doriți să ascultați propria muzică folosind căști. Dar zgomotul exterior este atât de tare încât nu vă puteți auzi propria muzică decât dacă activați funcția de anulare a zgomotului”, postulează Soroush Araei, absolvent al MIT în Inginerie Electrică și Informatică și autor principal al unui nou studiu.
Un nou cip de smartphone rezolva problema lipsei semnalului
„Ei bine, un lucru similar se întâmplă cu semnalele fără fir din jurul nostru. Dispozitivele precum telefonul trebuie să detecteze semnale cum ar fi WiFi, Bluetooth, GPS și 5G, dar aceste semnale pot interfera între ele. Pentru a detecta toate semnalele, dispozitivul are nevoie de mai multe filtre voluminoase în afara cipului, ceea ce poate fi costisitor”, explică el.
Aceste filtre voluminoase necesare pot fi mai precise acum. Echipa lui Araei a dezvoltat o nouă metodă de a introduce tehnologia de filtrare în interiorul cipului pentru a acoperi un spectru mare de frecvențe.
Noul cip de smartphone îmbunătățit ar putea reduce considerabil costurile de producție, ar putea face dispozitivele mai mici și mai eficiente și ar putea chiar să crească durata de viață a bateriei.
„Pe scurt, cercetarea noastră poate face ca dispozitivele să funcționeze mai bine, cu mai puține apeluri întrerupte sau conexiuni slabe cauzate de interferența cu alte dispozitive”, spune Araei.
Cum funcționează invenția?
Invenția echipei funcționează folosind ceva numit „mixer-first architecture” pentru a identifica și bloca interferențele nedorite fără a afecta performanța unui telefon. În această configurație, un semnal de frecvență radio este convertit într-o frecvență inferioară de îndată ce este primit de dispozitiv. De acolo, biții digitali ai semnalului sunt extrași printr-un convertor analog-digital, potrivit Popular Science.
Oricât de util este, mai rămâne de rezolvat problema interferenței armonice, care se referă la semnalele care posedă lățimi de bandă care sunt multipli ai frecvenței de operare a unui dispozitiv anume. Un telefon care funcționează la 1 gigahertz (GHz), de exemplu, are inferențe armonice cauzate de semnale la 2, 3, 4 (și așa mai departe) GHz. În timpul conversiei semnalului, aceste interferențe armonice pot fi practic imposibil de distins de frecvența reală dorită și pot distruge întregul proces.
Noul cip de smartphone elimină interferențele
Cercetătorii MIT au combinat arhitectura mixer-first cu alte tehnici pentru a bloca problemele de interferență armonică fără a pierde nicio informație dorită.
„Oamenii au folosit aceste tehnici și înainte, dar separat, niciodată împreună. Am descoperit că ambele tehnici trebuie făcute simultan pentru a obține acest beneficiu. Mai mult, am aflat cum să facem acest lucru într-un mod pasiv, fără a folosi niciun hardware suplimentar, menținând în același timp integritatea semnalului și menținând costurile scăzute”, a mai spus Araei.
Să fie acesta viitorul smartphone-urilor?
Pentru a testa noile configurații, echipa a trimis un semnal dorit alături de interferențe armonice, apoi a măsurat abilitățile noului cip de smartphone. Rezultatele au fost impresionante: dispozitivul modernizat a blocat efectiv armonicele cu o pierdere minimă a puterii semnalului, fiind în același timp capabil să gestioneze semnale de peste 40 de ori mai puternice decât receptoarele existente, de ultimă generație.
Și toate acestea dintr-o piesă hardware care este mult mai ieftină și mai mică decât ceea ce este disponibil în prezent. Deoarece nu necesită hardware suplimentar, noua arhitectură ar putea fi, de asemenea, fabricată cu ușurință la scară largă pentru generațiile viitoare de smartphone-uri, tablete și laptop-uri.
Vă recomandăm să citiți și:
Comportamentul Inteligenței Artificiale de la Bing, analizat de un psihoterapeut. Ce crede expertul?
Generatoarele de text plagiază într-un mod ce depășește simplul „Copy & Paste”
Chatbotul care răspunde la întrebări filosofice a fost creat
Telefoanele Android vândute în China, pline cu aplicații de spyware