Cei mai mulți dintre noi folosim tehnologia 4G, însă aceasta a fost lansată în 2009. Tehnologia 5G a apărut cu zece ani mai târziu, însă încă nu este adoptată la scară largă. Iar în prezent se lucrează deja la 6G, tehnologie ce ar putea deveni disponibilă la începutul anilor 2030. Dar care este diferența dintre 4G, 5G și 6G?
4G este abrevierea de la „a patra generație de conectivitate fără fir”; aceasta a înlocuit tehnologia 3G (a treia generație).
Vitezele de transfer de date și capacitatea rețelei cresc cu fiecare generație nouă a tehnologiei. De exemplu, 3G a oferit o viteză de vârf de 14 Mbps, în timp ce 4G oferă o viteză de 400 Mbps. Viteza 4G nu numai că le-a permis oamenilor să consume videoclipuri și muzică la calitate foarte înaltă pe dispozitivele lor mobile, ci a făcut posibile tot mai multe tipuri de interacțiuni online mobile, fără a-i ține legați de o conexiune la Internet prin cablu.
5G este a cincea generație de rețele celulare, aceasta oferind viteze de până la 100 de ori mai mari decât 4G.
Mai mult decât atât, diferența dintre 4G și 5G constă în faptul că cea din urmă permite ca mai multe dispozitive să beneficieze de viteze mai mari de trafic în același timp, lucru extrem de util având în vedere creșterea marcată a traficului de date de la an la an.
Rețelele 4G aveau probleme în a gestiona un număr mare de dispozitive aflate în același loc, cum ar fi la evenimentele sportive și la concerte; tehnologia 5G rezolvă această problemă, putând gestiona până la 1 milion de dispozitive pe kilometru pătrat.
De asemenea, rețelele 5G nu sunt destinate doar telefoanelor. Toate dispozitivele care se pot conecta la Internet, cum ar fi termostate, frigidere, ușile garajelor etc., pot beneficia de pe urma specificațiilor 5G. Nu în ultimul rând, aplicațiile de Realitate Augmentată pot beneficia și ele de tehnologia 5G, notează The Times of India.
Tehnologia 6G este și mai avansată față de 5G. 6G ar putea, în teorie, să atingă viteze de până la 1Tbps.
6G folosește un spectru diferit față de 5G pentru a permite mai multe aplicații industriale.
O măsurătoare importantă în aplicațiile bazate pe transmisii de date este numită latență, adică durata de timp în care o comandă dată de utilizator ajunge la serverul care o prelucrează. Tehnologia 4G are o latență de 50 de milisecunde, 5G are o latență de circa 5 ms, iar tehnologia 6G ar putea oferi latențe cuprinse între o milisecundă și o microsecundă.
Tehnologia 6G este de așteptat elimine imperfecțiunile tehnologiei actuale și să schimbe radical modul în care ne conectăm la Internet.
Inteligența Artificială din medicina veterinară ridică provocări etice
Folosirea ecranelor, legată de tulburarea obsesiv-compulsivă la preadolescenții din SUA
Ar putea AI-ul ChatGPT să înlocuiască vreodată oamenii?
Disney a creat un AI pentru a schimba automat vârsta actorilor