Inteligența Artificială din medicina veterinară este în creștere, dar experții avertizează că graba de a îmbrățișa tehnologia ridică unele considerații etice.
„O diferență majoră dintre medicina veterinară și cea umană este că medicii veterinari au capacitatea de a eutanasia pacienții (din diferite motive medicale și financiare) astfel încât mizele diagnosticelor furnizate de algoritmii AI sunt foarte mari”, spune profesorul Eli Cohen, de la NC State College of Veterinary Medicine, din SUA.
„Produsele de Inteligență Artificială destinate oamenilor trebuie să fie validate înainte de a fi lansate pe piață, dar în prezent nu există nicio reglementare pentru produsele AI veterinare”, spune el.
Într-o recenzie pentru Veterinary Radiology and Ultrasound, Cohen discută întrebările etice și juridice ridicate de produsele AI veterinare utilizate în prezent. El subliniază, de asemenea, diferențele cheie între AI-ul veterinar și cel folosit de medicii care tratează oameni.
În prezent, Inteligența Artificială din medicina veterinară este comercializată pentru radiologie și imagistică, în mare parte pentru că nu există destui radiologi veterinari în practică pentru a satisface cererea. Cu toate acestea, Cohen subliniază că analiza imaginilor AI nu este același lucru cu un radiolog instruit care interpretează imaginile în lumina istoricului medical al unui animal și a situației unice.
Deși AI poate identifica cu precizie unele condiții pe o radiografie, utilizatorii trebuie să înțeleagă potențialele limitări. De exemplu, este posibil ca Inteligența Artificială să nu poată identifica fiecare afecțiune posibilă și să nu poată discrimina cu exactitate condițiile care arată similar la raze X, dar au cursuri de tratament diferite.
În prezent, FDA nu reglementează AI-ul din produsele veterinare așa cum o face în medicina umană. Produsele veterinare pot veni pe piață fără nicio supraveghere în afară de cea oferită de dezvoltatorul AI-ului și/sau de companie, subliniază Phys.org.
„Inteligența Artificială și modul în care aceasta funcționează sunt adesea o cutie neagră, ceea ce înseamnă că nici dezvoltatorul nu știe cum ajunge algoritmul la decizii sau la diagnostice”, spune Cohen.
„Combinați asta cu lipsa de transparență din partea companiilor din dezvoltarea de AI, inclusiv cu modul în care AI-ul a fost instruit și validat, și vor rezulta medici veterinari care folosesc un instrument de diagnostic fără nicio modalitate de a evalua dacă este sau nu exact”, explică profesorul.
„Deoarece medicii veterinari trebuie adesea să pună un diagnostic și să trateze pacientul după o singură vizită, fără examinări ulterioare, Inteligența Artificială ar putea oferi diagnostice greșite sau incomplete, iar un medic veterinar ar avea o capacitate limitată de a identifica acest lucru, cu excepția cazului în care cazul este revizuit sau apare o complicație”, continuă Cohen.
„AI este comercializat ca înlocuitor sau ca având o valoare similară interpretării unui radiolog, pentru că există un decalaj pe piață. Cea mai bună utilizare a AI-ului în viitor, și cu siguranță în această fază inițială de implementare, este în ceea ce se numește tandem cu un radiolog, unde Inteligența Artificială din medicina veterinară este folosită împreună cu un radiolog, nu în locul unuia”, explică el.
„Acesta este cel mai etic și mai sigur mod de a folosi această tehnologie emergentă: folosirea ei pentru a obține accesul mai multor veterinari și animale de companie la consultații radiologice, dar cel mai important este ca experții în domeniu să depaneze AI-ul și să prevină potențialele efectele adverse și daune asupra pacienților”, spune profesorul.
Cohen recomandă ca experții veterinari să colaboreze cu dezvoltatorii de Inteligență Artificială pentru a asigura calitatea seturilor de date utilizate pentru antrenarea algoritmului și ca testarea de validare terță parte să fie efectuată înainte ca instrumentele de Inteligență Artificială să fie lansate public.
„Aproape tot ceea ce ar putea diagnostica un medic veterinar pe radiografii are potențialul de a avea un risc mediu spre mare, ceea ce înseamnă că duce la schimbări în tratamentul medical, intervenția chirurgicală sau eutanasie, fie din cauza diagnosticului clinic, fie din cauza constrângerilor financiare ale clienților”, spune Cohen.
„Acest nivel de risc este pragul pe care FDA îl folosește în medicina umană pentru a determina dacă ar trebui să existe un radiolog în buclă. Ar fi înțelept să adoptăm un model similar și în profesia veterinară”, continuă Cohen.
„AI-ul este un instrument puternic și va schimba modul în care este practicată medicina, dar cea mai bună practică în viitor va fi folosirea în tandem cu radiologii pentru a îmbunătăți accesul și calitatea îngrijirii pacienților, spre deosebire de utilizarea AI pentru a înlocui acele consultații”, a concluzionat el.
Folosirea ecranelor, legată de tulburarea obsesiv-compulsivă la preadolescenții din SUA
Ar putea AI-ul ChatGPT să înlocuiască vreodată oamenii?
Disney a creat un AI pentru a schimba automat vârsta actorilor
75 de ani de la inventarea tranzistorului, dispozitivul care a schimbat lumea