Unele companii investesc în dispozitive de citire a gândurilor pentru angajații lor
Două companii au creat dispozitivele care, conform spuselor acestora, folosite cu intenția onestă și responsabilă de a ajuta angajații, i-ar face pe aceștia să lucreze mai rapid și să își sporească productivitatea la locul de muncă.
În ultimii ani au apărut mai multe companii care le oferă angajatorilor dispozitive de citire a gândurilor pentru angajații lor. InnerEye, spre exemplu, este o companie israeliană care susține că a dezvoltat căștile care combină învățarea automată cu puterea înnăscută a minții umane, ajutând, în cele din urmă, lucrătorii să elimine indeciziile și să lucreze mai repede decât înainte.
Emotiv, un start-up din San Francisco, susține că poate urmări starea de bine a angajaților cu ajutorul căștilor fără fir EEG, potrivit Futurism.
„Prin conectarea oamenilor cu mașinăriile, InnerEye combină ce este mai bun din ambele lumi”, scriu reprezentanții InnerEye pe site-ul lor.
Cum spun companiile că i-ar ajuta Inteligența Artificială pe angajați?
Argumentul general pentru această clasă de dispozitive este familiar, dacă nu chiar convenabil: este descris ca fiind un instrument care nu doar că ar crește productivitatea, ci ar asigura și starea de bine a angajaților. El ar putea să monitorizeze tehnic angajații.
Ajutându-i pe angajați să ia decizii rapide, aproape fără să își mai folosească mintea, Inteligența Artificială a InnerEye transformă lucrătorii obișnuiți în super-oameni. Compania Emotiv, pe de altă parte, vrea doar să îi facă fericiți pe angajați.
„Potențialul distopic al acestei tehnologii nu este pierdut pentru noi. Așa că suntem foarte atenți la alegerea partenerilor care vor să introducă această tehnologie într-un mod responsabil – ei trebuie să aibă la bază o dorință onestă de a ajuta angajații”, a declarat Tan Le, CEO și co-fondator al Emotiv, pentru Spectrum.
Dispozitivele, o perspectivă interesantă pentru anagajatori, dar nu neapărat și pentru angajați
Mai important, această abordare de marketing orientată spre angajați distinge aceste dispozitive – în eforturile unei companii, cel puțin – de software-ul „bossware” – un domeniu din ce în ce mai răspândit al tehnologiei de consum, care se angajează să ofere supravegherea angajaților într-o lume bazată pe munca la distanță.
Încă nu se știe dacă angajații și-ar dori cu adevărat aceste lucruri, deși unii angajatori și-au manifestat interesul pentru asemenea dispozitive.
„Cred că există un interes semnificativ din partea angajatorilor. Nu știu dacă există un interes semnificativ din partea angajaților”, a declarat pentru Spectrum Karen Rommelfanger, care a fondat Institutul de Neuroetică din SUA.
Vă mai recomandăm și:
Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic
O nouă tehnologie oferă posibilități inovatoare pentru tratamentul pacienților cu HIV
Cum ajută o tehnologie finanțată de NASA femeile aflate la menopauză?
Amazon intensifică utilizarea roboților, dar susține că are în continuare nevoie de oameni