Fără aceasta componentă, viața noastră așa cum este azi nu ar putea fi posibilă. Și, într-adevăr, îl putem găsi în toate dispozitivele electronice care ne înconjoară. Este vorba despre CPU, cunoscut în limbajul uzual drept procesor. Ce înseamnă CPU?
Ce înseamnă CPU? Acronimul CPU vine din limba engleză (Central Processing Unit) și se traduce prin „unitate centrală de procesare”.
CPU-ul este o componentă primordială a oricărui sistem informatic digital, compusă în general din memoria principală, unitatea de control și unitatea aritmetică-logică.
Procesorul constituie inima fizică a întregului sistem informatic; de acesta sunt legate diverse echipamente periferice, inclusiv dispozitivele de intrare/ieșire și unitățile de stocare auxiliare. În calculatoarele moderne, procesorul este conținut într-un cip de circuit integrat numit microprocesor, scrie Britannica.
Unitatea de control a unității centrale de procesare reglează și integrează operațiunile calculatorului. Selectează și preia instrucțiunile din memoria principală într-o succesiune adecvată și le interpretează astfel încât să activeze celelalte elemente funcționale ale sistemului la momentul potrivit ca acestea să-și efectueze operațiunile.
Toate datele de intrare sunt transferate prin memoria principală către unitatea aritmetică-logică pentru procesare, care implică cele patru funcții aritmetice de bază (adică adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea) și anumite operații logice, cum ar fi compararea datelor și selecția procedurii dorite de rezolvare a problemelor sau a unei alternative viabile bazate pe criterii de decizie predeterminate.
Primul microprocesor creat vreodată a fost Intel 4004. Potrivit IEEE Spectrum, acesta a fost realizat în anul 1971.
Deși în prezent producătorii de tehnologie încă folosesc la fabricarea procesoarelor microcipuri de 10, 7 sau chiar 5 nanometri, IBM a prezentat în 2021 un microcip de doar 2 nanometri, mult mai puternic și mai mic consumator de energie decât tehnologia aflată în utilizare, scria CNN.
La doar câteva săptămâni după momentul de glorie al IBM, scrie The Daily Dug, TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, își prezenta în revista științifică Nature microcipul de 1 nanometru.
Recordul pentru cel mai rapid CPU a fost stabilit în 2011 cu un procesor AMD care a atins frecvența de 8,42938 GHz, fiind răcit cu azot lichid, notează Wikipedia.
Vă recomandăm să citiți și:
O reţea uriaşă de propagandă rusă care viza Europa, dezactivată de Facebook
Motivul pentru care TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline
Un experiment dezvăluie potențialul de a „inocula” milioane de oameni