Producătorii americani de cipuri, afectați de o nouă regulă de export către China
Producătorii americani de cipuri Nvidia și AMD au văzut o scădere a acțiunilor, pe fondul unor noi restricții impuse de SUA privind vânzarea cipurilor de inteligență artificială către China.
Nvidia declară că guvernul SUA solicită o nouă licență, cu efect imediat, pentru a aborda riscul ca cipurile să fie „utilizate sau deturnate către o ‘utilizare finală militară’… în China și Rusia”.
Există temeri că noua reglementare ar putea duce la pierderi de milioane de dolari.
Acțiunile producătorii americani de cipuri Nvidia și AMD au scăzut la tranzacționările în așteptare din New York, scrie BBC.
Acțiunile Nvidia au scăzut cu 6,6%, în timp ce acțiunile AMD au scăzut cu 3,7%.
Producătorii americani de cipuri primesc o lovitură dură
Noile restricții sunt „un pumn primit de Nvidia”, a declarat Dan Ives, de la Wedbush Securities, pentru BBC.
Oficialii chinezi s-au opus ferm acestei mișcări. Potrivit presei de stat, „acțiunile din Statele Unite au deviat de la principiul concurenței loiale și au încălcat regulile economice și comerciale internaționale”.
Într-o declarație, Beijingul a spus că „SUA ar trebui să înceteze imediat acțiunile sale greșite, să trateze companiile din întreaga lume, inclusiv companiile chineze, în mod corect și să facă mai multe lucruri care să conducă la stabilitatea economiei mondiale”.
Departamentul de Comerț al SUA a declarat pentru BBC că „nu este în măsură să prezinte schimbări de politică în acest moment”.
„Adoptăm o abordare cuprinzătoare pentru a implementa acțiuni suplimentare necesare legate de tehnologii, utilizări finale și utilizatori finali pentru a proteja securitatea națională și interesele de politică externă ale SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Comerț.
„Aceste lucruri includ prevenirea achiziționării și utilizării de către China a tehnologiei americane în contextul programului său militar-civil de a-și alimenta eforturile de modernizare militară, pentru a realiza încălcări ale drepturilor omului și pentru a permite alte activități maligne”, se mai precizează în declarație.
Ce pot face producătorii americani de cipuri pentru a „ocoli” noua regulă?
Într-o cerere de reglementare, Nvidia a declarat că noua cerință de licență va afecta exporturile cipurilor sale A100 și H100, care sunt concepute pentru a accelera sarcinile de învățare automată, și sistemele care le includ.
Ar putea fi afectate aproximativ 400 de milioane de dolari în vânzări către China, a adăugat Nvidia, „dacă clienții nu doresc să cumpere ofertele de produse alternative ale companiei sau dacă (guvernul SUA) nu acordă licențe în timp util sau refuză licențele către clienți importanți”.
Un purtător de cuvânt al Nvidia a declarat pentru BBC că menține legătura cu clienții din China „pentru a satisface achizițiile planificate sau viitoare cu produse alternative”.
Între timp, un purtător de cuvânt al AMD a declarat că regulile, care ar împiedica livrarea cipurilor sale MI250 în China, nu ar trebui să aibă „un impact material” asupra afacerilor.
Venituri deja în scădere
Producătorii americani de cipuri Nvidia și AMD au oprit vânzările către Rusia după invadarea Ucrainei, în februarie.
Analiştii au spus că cerinţele SUA ar putea îngreuna achiziționarea de cipuri pentru calcule avansate de către China.
Ar putea afecta, de asemenea, câștigurile producătorilor americani, a declarat Mario Morales, un analist din California.
„Nvidia și AMD au o expunere mare față de China și ar putea vedea un impact mai mare în viitor, mai ales dacă China alege să riposteze”, a spus Morales.
La sfârșitul lunii august, Nvidia a raportat un venit de 6,7 miliarde de dolari în al doilea trimestru, care a fost semnificativ mai mic decât previziunile.
Cu toate acestea, a spus că veniturile din afacerea cu centre de date, care produce cipuri de computer, au crescut cu 61% față de anul anterior.
Disputa dintre SUA și China
SUA și China sunt blocate într-o dispută de lungă durată cu privire la comerț și tehnologie.
Tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii au crescut la începutul lunii august, după ce politicianul american Nancy Pelosi a făcut o vizită controversată în Taiwan.
China vede insula autonomă ca o parte a teritoriului său și insistă că ar trebui să fie unificată cu continentul, prin forță, dacă este necesar.
Vă recomandăm să citiți și:
YouTube va lansa un serviciu de streaming video
De ce a fost vicepreședintele Samsung grațiat de președintele sud-coreean?
Mii de sateliți Starlink au fost lansați până acum. De ce face Musk asta?