Detectarea incendiilor, acum mai ușoară cu un sistem Wi-Fi ieftin
Inginerii de la UNSW Sydney, din Australia, au dezvoltat un nou sistem pentru detectarea incendiilor care ar putea ajuta la salvarea de vieți prin monitorizarea modificărilor semnalelor Wi-Fi.
O detonare controlată a unei mașini, planificată de Sydney Harbour Tunnel Company, a oferit recent date suplimentare pentru a demonstra eficacitatea tehnologiei pentru detectarea incendiilor.
Profesorul Aruna Seneviratne, Dr. Deepak Mishra și o echipă de la School of Electrical Engineering and Telecommunications au proiectat și construit un sistem care monitorizează semnalele Wi-Fi pe măsură ce acestea trec prin aer și analizează modificările detaliate ale mediului cauzate de factori precum temperatura și fumul.
Progres major în detectarea incendiilor
Cercetătorii au identificat modelele distinctive în datele de la semnalele radio în timpul evenimentelor de incendiu, iar inteligența artificială din software-ul lor ajută la analiza mediului în timp real.
Sistemul poate determina apoi cu o precizie mai mare dacă modificările atmosferice sunt cauzate de un incendiu real și, dacă da, poate declanșa o alarmă sau declanșează un sistem automat de sprinklere, scrie Tech Xplore.
Sistemele de detectare existente, care se bazează în mare parte pe imagini termice, produc adesea citiri fals pozitive prin detectarea nivelurilor de fum sau modificări ale temperaturii care nu sunt periculoase sau cauzate de un incendiu real, ci poate de la o țeavă de eșapament defectă a unui vehicul sau un radiator fierbinte.
Dar prof. Seneviratne și echipa sa au reușit să-și demonstreze noua tehnologie în timpul unui test controlat, în miezul nopții, în interiorul Sydney Harbor Tunnel.
„Este o fizică simplă de liceu”
În colaborare cu Trantek MST, furnizorul actual de sisteme critice pentru tunel, și proprietarul/operatorul tunelului, Sydney Harbour Tunnel Company, cercetătorii au creat o serie de transmițătoare și receptoare pentru a monitoriza mediul în timp ce o mașină de testare pregătită anterior a fost detonată și incendiată în timpul unui exercițiu de răspuns la urgențe.
„Este practic o fizică relativ simplă de liceu. Ceea ce avem sunt un transmițător și un receptor și putem monitoriza semnalul radio în timp ce se deplasează prin aer”, spune prof. Seneviratne.
„Pe măsură ce temperatura aerului se schimbă, la fel se schimbă și densitatea acestuia, iar asta schimbă semnătura citirii atunci când primim semnalul. De fapt, am demonstrat experimental că aceste schimbări sunt strâns corelate cu creșterea sau scăderea temperaturii mediului dintre emițător și receptor”, explică profesorul.
„Fumul și diferite gaze, cum ar fi monoxidul de carbon care poate fi produs în situații de incendiu, afectează și ele densitatea aerului și vor da semnături distinctive pe citirile noastre. Mai exact, aceste semnături sunt captate sub formă de informații despre canalul wireless”, spune Seneviratne.
„Ceea ce am adăugat noi în sistem este inteligența artificială pentru a analiza toate datele și pentru a compara cu citirile de referință pentru a ajuta la determinarea existenței unui incendiu real”, a continuat el.
Cum funcționează sistemul pentru detectarea incendiilor?
Noul sistem pentru detectarea incendiilor dezvoltat la UNSW exploatează faptul că undele Wi-Fi au diverse frecvențe de transmisie, cunoscute sub numele de purtători. Așa cum diferitele lungimi de undă ale luminii sunt afectate în mod unic de diferite obiecte, diferitele frecvențe ale Wi-Fi-ului sunt, de asemenea, afectate într-o varietate de moduri.
Prin urmare, sistemul de detectare Wi-Fi combină efectul fenomenelor de mediu asupra tuturor frecvențelor purtătoare ale Wi-Fi și aplică procesare de date pentru a găsi cele mai sensibile frecvențe care să ajute la analiză.
Pot fi procesate și analizate până la 1.300 de pachete de date pe secundă.
Prof. Seneviratne spune că noua tehnică este importantă pentru a îmbunătăți încrederea în sistemele automate de detectare a incendiilor, care se pot chinui uneori chiar și să facă diferența dintre un foc și o lumină de neon strălucitoare care pâlpâie.
Posibilități multiple de utilizare
Echipa UNSW consideră că sistemul lor poate fi aplicat într-o gamă largă de medii, inclusiv în locații industriale, clădiri comerciale înalte și chiar în case.
Asamblarea unei serii de emițătoare și receptoare ajută, de asemenea, la identificarea zonei unui incendiu, lucru care poate ajuta apoi serviciile de urgență să răspundă rapid și eficient.
Pe lângă detectarea îmbunătățită, sistemul Wi-Fi promite, de asemenea, să fie mult mai ieftin decât tehnologia existentă a camerelor termice și este mai ușor de întreținut.
„Camerele specializate existente pentru detectarea incendiilor pot costa aproximativ 10.000 de dolari, în timp ce emițătoarele și receptoarele noastre sunt 100 de dolari sau chiar mai puțin”, spune prof. Seneviratne.
„O altă problemă cu camerele foto este că acestea trebuie întreținute cu atenție. Lentilele trebuie păstrate curate și de multe ori trebuie să fie aliniate corespunzător”, explică profesorul.
Sistemul este simplu de întreținut
„Cu sistemul nostru, emițătoarele și receptoarele doar trimit un semnal radio și este nevoie de foarte puțină întreținere. Prin urmare, există și un cost mult mai mic pentru operarea sistemului”, argumentează el.
„În calitate de producător australian de sisteme de management și control al operațiunilor distribuite, de înaltă disponibilitate, Trantek MST caută să combine progresul realizat de UNSW cu tehnologia analitică video și să creeze o nouă eră în operațiunile de siguranță la incendiu, deschizând ușa pentru diverse de aplicații care cuprind transporturi, apărare și spații industriale, precum și clădiri comerciale și casnice”, a declarat Leo Ascone, CEO la Trantek MST.
Vă recomandăm să citiți și:
YouTube va lansa un serviciu de streaming video
De ce a fost vicepreședintele Samsung grațiat de președintele sud-coreean?
Mii de sateliți Starlink au fost lansați până acum. De ce face Musk asta?